Vissen op karper in Midden-Frankrijk: Top-5 betaalwateren

Les Graviers karper The Scar
The Scar van Les Graviers
Karperen kan in heel Frankrijk met vooral in het noorden veel betaalwateren en meer centraal en in het zuiden een overvloed aan karperwater.

Toch zijn er ook centraal in Frankrijk veel mooie betaalwateren. We zetten een aantal van de mooiste hiervan op een rijtje.
Kort geleden nog maakten we een top-10 overzicht van betaalwateren in Noord-Frankrijk. Deze karperspots zijn zeer goed aan te rijden vanuit Nederland op vaak slechts enkele honderden kilometer van de grens.

Wie wat verder kijkt ziet dat er nog veel meer mogelijk qua karperwateren, zowel op het gebied van openbare als betaalwateren. Je moet daar natuurlijk wel wat langer voor in de auto zitten, maar in de praktijk kom je dan wel uit bij veel meer rustige en zeker ook mooiere plekken die vooral door locals worden bevist.

KARPER OP BETAALWATER IN MIDDEN-FRANKRIJK
Meer centraal gelegen in het enorme Frankrijk treffen we toch ook een aantal zeer hoog aangeschreven betaalwateren, die de afgelopen jaren allemaal al eens voorbij zijn gekomen op www.karpervissenfrankrijk.nl

Kaart Frankrijk met karperspots
De plattegrond van Frankrijk met alle karperlocaties (KLIK VOOR DETAILKAART)
Als vertrekpunt voor ons overzicht starten we uiteraard bij de handige plattegrond (zie hierboven, het best te bekijken op een laptop of pc!) van Frankrijk met daarop alle openbare- en betaalwateren die reeds zijn besproken.

Top-5 overzicht karperbetaalwateren in het midden van Frankrijk:
  1. Karperen op betaalwater Les Graviers
  2. Karperen op betaalwater Etang de la Poitevinière (78 hectare)
  3. Karperen op betaalwater Domaine de la Ribière (10 hectare)
  4. Karperen op betaalwater Domaine de Gerris (6 hectare)
  5. Karperen op betaalwater Etang de Cherpont (39 hectare)
Met een oppervlakte van 39 hectare is Etang de Cherpont, dat vlakbij de plaats Limoges ligt, één van de grootste betaalwateren in Frankrijk. Hier zwemmen verschillende karpers van meer dan 60lb rond.
Een relatief klein betaalwater is Domaine de Gerris met 6 hectare. Echter zegt dat in dit geval helemaal niets, aangezien hier bewust minder vissers worden toegelaten met slechts vier stekken. Bovendien maakt het fantastische bestand en de schitterende omgeving alles goed.

Het meest bekende betaalwater in midden Frankrijk is misschien wel Les Graviers, waar lange tijd de grootste karper van Frankrijk rondzwom. Deze enorme spiegel, The Scar, wordt nog steeds regelmatig opgevist, maar weegt inmiddels minder dan zijn wereldrecordgewicht van 99lb.

Lees alles over de bovenstaande betaalwateren door op de linkjes te klikken. Uiteraard zijn er nog veel meer mooie betaalwaters in Frankrijk die u zelf via de plattegrond kunt selecteren en bekijken.

Bekijk hieronder nog een Youtube filmpje van Les Graviers.