Wereldrecord karper op betaalwater Les Graviers

wereldrecord karper les graviers frankrijkDe Britse meubelmaker Nick Greenall (zie foto links) heeft onlangs de wereldrecordkarper van liefst 82,5 pond (91 lb) gevangen in het Franse Les Graviers in de buurt van Dijon.Dit bericht het Engelse The Saffron Walden Reporter op 30 april 2009.

Daarmee evenaarde hij het record van zijn landgenoot Andre Komornicki, die dezelfde vis, met de bijnaam The Scarred Mirror (vanwege het grote litteken die de spiegelkarper heeft, dit omdat iemand (hoe haal je het in je hoofd...) de vis vroeger met een kunststoflijn om zijn middel aan oever van het water heeft vastgebonden), in oktober 2008 ving op hetzelfde water.

Het duurde 45 minuten voordat Greenall de monstervis binnen had gehaald.

De recordspiegel werd in april 2009 (een exacte datum kan ik nergens vinden) gevangen op de derde dag van een karpersessie van een week.

De vis werd vanuit een boot geland, aangezien de lijn beschadigd raakte op de bodem van de voormalige steengroeve Les Graviers.

'The Scar' groeide de afgelopen jaren extreem snel, aangezien de vis in 2000 nog werd gevangen op een gewicht van 50lb. In september 2007 was dit al opgelopen tot ruim 87lb. Het bizarre verhaal is dat de vis in 1998 nog werd gevangen (op een geschatte 40lb)met het touw om zijn lijf geknoopt.

De karper was zwaarbeschadigd en de huid van de vis groeide om het touw heen, dat een wond van liefst 8 cm diep achterliet. Een Engelse visser verwijderde het touw en wonder boven wonder overleefde de (zeer sterke) vis zijn zware verwondingen om zich vervolgens, bevrijd van een zeer zware last, vol te vreten tot het huidige recordniveau.

EVENARING RECORD
Andre Komornicki (foto hieronder) ving dezelfde vis eind vorig jaar op exact hetzelfde gewicht. In tegenstelling tot Greenall wist hij de karper in slechts 10 tot 15 minuten binnen te halen.

Hij gebruikte voor zijn vangst een Greys 12ft 6in 3lb TC Platinum hengel, met een Daiwa 5000T molen met een 17lb Korda Adrena lijn en een Korda size 4 longshank hook fished blowback style op een 1.5in hair. Het aas was een Baitcraft T1 boilie.

Volgens Komornicki is The Scar ongeveer 17/18 jaar oud en kan de vis meer dan 25 jaar oud worden.

De recordvis is de afgelopen jaren regelmatig gevangen op steeds grotere gewichten wedijverde om de recordtitel met de reusachtige karper van Rainbow Lake.

RAINBOW LAKE
Het legendarische Rainbow Lake bij Bordeaux was lang met Les Graviers hét water waar 's werelds grootste karper gevangen kon worden. Echter ging de recordkarper van Rainbow Lake (bijna 89 lb, en de eerste vis van meer dan 40 kg ooit gevangen) dood in 2008, waardoor de Scarred Mirror van Les Graviers nu zonder twijfel de grootste levende (en gevangen) karper is.

LES GRAVIERS
Les Graviers bestaat uit twee 'gravel pits' (steengroeve) en staat bekend om zijn enorme karpers (Komornicki ving tijdens zijn recordsessie vorig jaar naast The Scarred Mirror van 91 lb ook vijf andere karpers van 50 lb of hoger. In totaal ving hij in een week 11 vissen met een totaal gewicht van 508 lb: 63lb, 56lb, 50lb (twee vissen), 40lb, 37lb, 33lb, 32lb, 29lb and a 27lb).

Bekijk hieronder de gedetailleerde satellietkaart van Les Graviers.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Les Graviers is sinds 2001 in handen van de Brit Luke Moffatt, die op zijn website aangeeft dat het een volledig natuurlijk bestand betreft, waar hij nooit zelf een vis aan heeft toegevoegd.

Wie ook een poging wil wagen om de recordspiegel te vangen moet geduld hebben, want het water is volledig volgeboekt. Reserveren kan vanaf het seizoen 2011.

Bekijk hier de website van Les Graviers en bekijk hier de locatie van het betaalwater op de kaart van Frankrijk.

Wij houden u op deze website op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Les Graviers. Via onze gratis nieuwsbrief krijgt u een email zodra er een nieuw artikel wordt gepubliceerd.

Hieronder nog een Youtube filmpje van The Scar op ruim 70lb, nog ver van zijn topgewicht verwijderd dus.