Karpervissen op Domaine des Gerris | Betaalwater Frankrijk

Domaine des Gerris karper
De topvis op 30 kg (foto: website)
Het Domaine des Gerris is een nieuw betaalwater net onder Clermont-Ferrand, centraal gelegen in Frankrijk.

Sinds de zomer van 2016 kan er op karper gevist worden op deze voormalige grindgroeve.

Met een oppervlakte van 6 hectare biedt Domaine des Gerris slechts plaats aan 4 stekken, waardoor de karpervisser alle ruimte heeft in een schitterende natuurlijke omgeving.Het Domaine des Gerris maakt onderdeel uit van een aantal voormalige grindgroeves net onder de plaats Clermont-Ferrand (zie de onderstaande plattegrond, op het midden van de kaart).

Vlakbij ligt de imposante  Puy-de-Dôme, onderdeel van het Franse middengebergte Massif-Central.

Pas in juli 2016 werd het betaalwater geopend voor karpervissers. Domaine des Gerris staat hoog aangeschreven in Frankrijk vanwege de zorgvuldige eigenaar die veel ervaring heeft als viskweker, of zoals de Fransen het zo mooi zeggen, pisciculteur.

Ondanks de 6 hectare zijn er slechts vier stekken op Domaine des Gerris om zodoende de visdruk te beperken en de rust voor de visser te garanderen.

Het water heeft een wisselende diepte die varieert van twee tot vijf meter. Voor de opening van het betaalwater werd het betaalwater grondig gesaneerd waarbij de vele boomstronken en obstakels onder water werden verwijderd. Ook interessant is de natuurlijke voeding die voldoende aanwezig is (nabij gelegen is een grote rivier) in het water dat over een uitgekiend karperbestand beschikt.

KARPERBESTAND DOMAINE DES GERRIS
Het karperbestand is indrukwekkend, maar niet verrassend gezien de achtergrond van de eigenaar. In totaal zwemmen er meer dan 40 karpers rond met een gewicht van ruim 15 kg.

Een gedeelte daarvan zwemt al tientallen jaren rond in het water en zijn oorspronkelijk afkomstig uit de nabijgelegen rivier de Allier die in verbinding stond met de grindgroeve. Het originele karperbestand bestond uit zo'n 150 vissen, hoofdzakelijk spiegelkarpers.

Daarnaast zijn er vlak voor de opening vorig jaar twaalf mooie exemplaren van tussen de 13 en 17 kilo toegevoegd aan het Domaine des Gerris die afkomstig zijn uit een specifieke Franse regio, aangevuld met nog twintig vissen van eigen kweek, met exemplaren van ruim 20 kg.

De absolute topvis momenteel is een spiegel van ruim 30 kg met een kenmerkend tweekleurig patroon (zie foto linksboven).Ook zwemmen er een aantal grote steuren rond, met een exemplaar van ruim 60 kg. Het betaalwater biedt ook de mogelijkheid om op forel te vissen.

STEKKEN EN REGELS
Zoals gezegd zijn er in totaal vier stekken, die ver van elkaar af liggen. Per stek worden twee vissers met ieder maximaal drie hengels toegelaten.

Interessant is dat de vangsten op Domaine des Gerris het hele jaar goed blijven vanwege het gunstige klimaat. Het betaalwater is dan ook het hele jaar open, ofwel van 1 januari t/m 31 december.

De vier stekken van Domaine des Gerris (bron: website)
Karpervissers kunnen zowel een korte als lange sessie boeken, die telkens beginnen om 10:00 in de ochtend en 's ochtends om 09:00 eindigen. De korte sessies kunnen geboekt worden voor 24, 48 en 72 uur en kosten respectievelijk €70, €130 en €180. Dat is inclusief 3 kg pellets per stek per dag, geleverd door de eigenaar. Overigens mogen enkel de pellets van het betaalwater zelf gebruikt worden.

De lange sessies duren 4 tot 7 dagen, waarbij vier dagen vissen €220 kost en zeven dagen €350. Ook hier is per dag drie kilo pellets inbegrepen bij de stek. De genoemde tarieven zijn per stek, dus als je met twee vissers komt betaal je voor 24 uur niet €70 maar €35 per persoon. Een week met twee personen kost dan €175 pp.

Elke week wordt er één stek volledig geblokkeerd voor de korte sessies, die ruim van tevoren geboekt moeten worden.

Verder zijn huisdieren niet toegestaan en is bezoek ook verboden. Vissers dienen gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen ter plaatse.

RESERVERINGEN
Reserveringen verlopen via de Franse eigenaar die bereikt kan worden via email en per telefoon. Wie een boeking wil doen dient van tevoren de helft van het bedrag te betalen. De andere helft volgt ter plaatse.

Op de website van Domaine des Gerris vind u alle contactgegevens (in het Frans) en staan ook de uitgebreide reglementen nog een keer goed beschreven. Voor wie geen Frans spreekt of leest kan Google translate hier allicht uitkomst bieden!