Karpervissen op Etang de Cherpont | Betaalwater Frankrijk

record karper cherpontHet 39 hectare grote betaalwater Etang de Cherpont ligt centraal in Frankijk bij de Franse plaats Limoges.

Naarmate het jaar vordert kunnen de temperaturen hier flink oplopen. Eerder dit jaar werd het record van Cherpont verbroken op 66lb 12oz.

Cherpont, waar het gebruik van boten of voerboten verboden is, biedt plaats aan maximaal 16 karpervissers.


Het meer varieert in diepte van 60 cm tot maximaal 2,40 meter en ligt midden in een vallei in een schitterende omgeving. Het openbare water Le Pont du Dognon ligt vlakbij Cherpont.

etang de cherpont karper
Etang de Cherpont bij zonsondergang...

L'Etang de Cherpont bestaat al sinds 1820 en volgens de eigenaren betreft het een natuurlijk karperbestand waar nooit vissen aan toegevoegd zijn.

RECORD KARPER
Eind maart werd het record voor Cherpont verbroken met een spiegelkarper van 66lb 12oz. Deze karper, met de bijnaam 'Parrallels' zou sinds april 2009 niet meer gevangen zijn. Opmerkelijk is dat deze vis een paar weken later werd gevangen op een aanmerkelijk lager gewicht van 61lb 12oz (foto bovenaan).

In de door ons opgevraagde informatie schrijft beheerder Mick dat het kan liggen aan de flink hogere temperaturen van de afgelopen weken, aangezien het record werd gevangen in de vrieskou, terwijl de temperatuur bij de laatste vangst rond de 30 graden schommelde.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart
Volgens het laatste catch report (week 6) bedroeg het gemiddelde gewicht van de gevangen karpers ruim 33lb, inclusief de hierboven genoemde spiegel van ruim 61lb. In deze week werden er tien vissen van meer dan 45lb gevangen en bijna 300 karpers van 30lb tot 45 lb.

Nog eerder dit jaar was een groep Nederlandse karpervissers zeer succesvol op Cherpont. In totaal werden er 116 karpers gevangen met een gemiddeld gewicht van meer dan 30lb. Hierbij zat het toenmalige record van 66lb 2oz, genaamd 'Petals'.

Helaas is de website van Cherpont een beetje chaotisch, waardoor het niet erg makkelijk is de juiste vangstgegevens duidelijk op een rijtje te krijgen.

BOEKINGEN
Wie een karpervisvakantie op Cherpont boekt betaalt daarvoor een all-in tarief. Dit betekent dat een week vissen inclusief vervoer, dagelijkse maaltijden (ontbijt en diner) en het gebruik maken van de aanwezige toiletten en douches. De mee te nemen baggage is beperkt tot een rugzak (maximaal 100 liter), een hengeltas, bivvy, slaapzak en slechts één emmer met aas van 10kg per visser (ivm het vervoer per bus).

Voor meer informatie en boekingen kun je terecht op de website van Cherpont. Op ons nieuwe forum kun je je eigen vragen en ervaringen over dit betaalwater stellen aan, dan wel delen met andere bezoekers van www.karpervissenfrankrijk.nl.

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang een emailtje zodra er weer een nieuw artikel op deze website wordt gepubliceerd. Zowel aan- als afmelden is met twee muisklikken geregeld!