Vissen op karper in Noord-Frankrijk: Top-10 betaalwateren

Betaalwater la vigne feuillette Frankrijk
Betaalwater La Vigne Feuillette ligt op 400 km van Utrecht
Vissen op een betaalwater in Frankrijk kan op veel verschillende plaatsen met vooral veel mooie wateren in het noorden.

We maken een overzicht van een aantal betaalwateren op slechts enkele honderden kilometers van Nederland.

Natuurlijk zijn er in het noorden van Frankrijk veel prachtige openbare karperwateren, waaronder bekende namen als Lac d'Orient en Lac du Der.

Behalve openbaar karperwater is het vooral veel betaalwater beschikbaar in Noord-Frankrijk, wat gezien de afstand vanuit Nederland ook logisch is.

De verschillen met een openbaar water zijn natuurlijk bekend. Toch is er ook veel te zeggen voor vissen op een mooi betaalwater, zeker als je zoekt naar absolute rust en vissen op karper voorzien van alle gemakken.
KARPER OP BETAALWATER IN NOORD-FRANKRIJK
Zo zijn er namelijk betaalwateren waar je geheel verzorgd kunt vissen, inclusief ontbijt, lunch en diner. Nog zo'n voordeel zijn de sanitaire voorzieningen. Als je een week op karper vist is het wel zo fijn als je na een paar dagen een keer kunt douchen. Ook geven sommige karpervissers de voorkeur aan een huisje of accomodatie aan het water, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is het hele gezin mee te nemen tijdens de visvakantie in Frankrijk. Last but not least is er op betaalwaters vaak een bekend karperbestand aanwezig: je weet wat er rondzwemt en de kans op grote karper is over het algemeen groter dan bij een openbaar water.

Onlangs kwam een aantal van de bovengenoemde argumenten al voorbij in het artikel met een aantal zeer mooie openbare karperwateren in Noord-Frankrijk.

karper betaalwater Frankrijk
Veel betaalwateren liggen in Noord-Frankrijk (KLIK VOOR DETAILKAART)
Op de bovenstaande plattegrond treft u alle openbare- en betaalwateren in Frankrijk (blauw is openbaar water, rood is betaalwater). Onderstaand een selectie van zeer mooie betaalwateren in het Noorden van Frankrijk, op een afstand van maximaal 500 kilometer van Utrecht.

Top-10 overzicht karperbetaalwateren in het noorden van Frankrijk:
  1. Betaalwater Abbey Lakes (55 hectare)
  2. Betaalwater Etang de la Vigne Feuillette (16 hectare)
  3. Plan d'eau de la Maxe (300 hectare)
  4. Etang La Saussaie (10,5 hectare)
  5. Etang de la Horre (110 hectare)
  6. Etang Le Fays (8 hectare)
  7. Etang des Abysses (8 hectare)
  8. Le Clos des Lacs (6 hectare)
  9. Lac de Mar-Peche (9 hectare)
  10. Les 3-iles Peche (24 hectare)Alle tien de hierboven genoemde betaalwateren zijn zeer populair bij Nederlandse karpervissers en staan bekend om de veelal goede vangsten met topvissen van vele tientallen kilo's voor de meeste wateren. In sommige gevallen gaat het om een betaalwater dat eigenlijk ook een beetje een openbaar water is, zoals bijvoorbeeld bij Plan d'eau de la Maxe (zie hierboven).

Minstens zo belangrijk is dat al de hierboven genoemde betaalwaters op een afstand van maximaal 500-600 kilometer rijden van Utrecht liggen. 

Zo zijn de twee eerste karperwateren, Abbey Lakes en Vigne Feuillette, die vlakbij elkaar liggen, al binnen enkele uren te bereiken vanuit Nederland, op een afstand van 400 kilometer vanaf Utrecht.

Hieronder nog een Youtube filmpje van La Vigne Feuillette en Abbey Lakes.