Karper vissen op Lac de Maury in Frankrijk

karper vissen lac de maury
Het stuwmeer Lac de Maury is zeer populair bij karpervissers vanwege de mooie omgeving en grote kans op dikke karpers tot ruim 30 kilo.

Met een oppervlakte van ongeveer 170 hectare is Lac de Maury één van de grotere openbare wateren in de regio. Vlakbij ligt het gigantische Lac de Sarrans.

Lac de Maury ligt in de schitterende Aveyron omgeving in Frankrijk. Dit stuwmeer ontstond in 1947 en is één van de vele grote openbare wateren in de regio, die wordt gekenmerkt door veel groen en heuvelachtige landschappen. Lac de Maury ligt relatief hoog met 588 meter.Het Lac de Maury is vooral erg populair bij Franse karpervissers, mede vanwege de soepele regelgeving, onder meer op het gebied van nachtvissen.

De gemiddelde diepte van het stuwmeer van Maury is tussen de 20 en 30 meter, met een grote afwisseling op verschillende plekken. De diepste stukken bevinden zich natuurlijk recht voor de stuwdam en in enkele nabijgelegen zijtakken, waar 50 meter tot de bodem niet ongebruikelijk is.

KARPERBESTAND LAC DE MAURY
Het Lac de Maury is zeker geen makkelijk water, maar kent wel een zeer fraai karperbestand met enkele grote uitschieters tot ruim 30 kilo. Het gemiddelde vangstgewicht ligt op 8-10 kilo, met vooral een groot aantal spiegelkarpers. Wie een week op dit water vist heeft een grote kans op karper van minimaal 15 kilo, met veel gerapporteerde vangsten van net boven 20 kilo.

Over het exacte record is niets bekend, maar in Franse karpermagazines wordt gesproken van verschillende vissen van ruim 30 kg.

Het Lac de Maury ligt in de buurt van een aantal prachtige openbare wateren 
Nachtvissen is toegestaan, net als het gebruik van een (voer)boot, die op verschillende plaatsen rondom het meer te water gelaten kan worden.

Voor meer informatie over de lokale regels en vergunningen kun je het beste kijken op de website van de lokale hengelsportfederatie, in dit geval de fédération de pêche d'Aveyron.

In de buurt van Lac de Maury liggen verschillende andere mooie openbare wateren (zie ook de kaart van Frankrijk door te klikken op de afbeelding hierboven). Denk aan het noordelijker gelegen Lac de Sarrans of de in het westen gelegen wateren Saint-Étienne-Cantalès en natuurlijk de rivier de Lot.

Om het toerisme aan te zwengelen heeft de regio verschillende promotiefilmpjes gemaakt met als doel het aantrekken van meer karpervissers.Het onderstaande Youtube filmpje, waar ook Lac de Maury voorbij komt, geeft een goed beeld van karpervissen in de Aveyron regio.