Karperen op openbaar water Lac de Sarrans in Frankrijk

karper lac de sarransHet Lac de Sarrans is met een totale oppervlakte van 1000 hectare één van de grootste meren in de Aveyron streek in Frankrijk.

Nachtvissen is toegestaan op dit openbare water met een relatief dun maar in potentie vooral zeer spectaculair karperbestand.

Het stuwmeer heeft een continue aanvoer van nieuwe karpers door de kilometers lange rivier de Truyère.

Het meer van Sarrans is een stuwmeer in een van de mooiste streken van Frankrijk en ligt op het plateau van Aubrac, in het verlengde van de befaamde ‘gorges’ van de Truyere, ofwel de rivier uitgesleten rotswanden.

Lac de Sarrans staat bekend als zeer lastig, met name vanwege de lastige omstandigheden ter plaatse. De grote verrassing zit hier juist in het onbekende. Het water wordt nauwelijks bevist en levert elk jaar wel enkele forse uitschieters op qua gewicht.

Lac de Sarrans ligt ter hoogte van Bordeaux (klik voor detailkaart)
De maximale diepte is 90 meter en het meer wordt gekenmerkt door enkele smalle vertakkingen die prima dienst doen voor karpervissers. Het lastige van dit water zijn de vele diepe stukken met steile rotswanden (verborgen onder het water). Het is dan ook echt zaak een goede stek te zoeken met hoger gelegen stukken, waarvan er gelukkig veel zijn. Een dieptemeter is hier natuurlijk ideaal.In totaal is het Lac de Sarrans 35 kilometer lang. Het mooie is dat de honderden kilometers lange rivier de Truyère, die zich kronkelend een baan vormt door centraal Frankrijk, uiteindelijk uitkomt in het stuwmeer.

Voor de vele karpers in deze mooie rivier is het Lac de Sarrans dus het eindpunt, wat betekent dat er een continue instroom van nieuwe vissen is.

STEKKEN EN BESTAND KARPER LAC DE SARRANS
Het zoeken naar een juiste stek is niet eenvoudig, aangezien zo’n twee derde van het meer slecht bereikbaar is vanwege de begroeiing en hoogteverschillen. Een boot, die toegestaan is op het meer, biedt hier zeker uitkomst. Vooral op het einde van het seizoen, als de waterstand het laagst is, is een groot deel slecht bevisbaar.

Een derde van het meer is prima bereikbaar en hier bevinden zich dan ook de beste karperstekken. Groot voordeel van Lac de Sarrans is dat er ondanks vakantiegangers in het hoogseizoen, altijd wel mooie plekjes te vinden zijn met veel rust.

frankrijk grote karper openbaar water
Eén van de grotere karpers van het meer (bron: Youtube)
Er is vrij weinig bekend van het karperbestand, maar we weten wel dat er enkele zeer grote exemplaren van ruim 25 kg worden gevangen. Het meer van Sarrans staat bekend als zeer moeilijk, zeker als het gaat om de grotere karpers, die veel natuurlijke voeding vinden in het stuwmeer.

Juist dat maakt het natuurlijk extra interessant en de kans op een grote onbekende uitschieters is dan ook bovengemiddeld groot.

Zoals gezegd loopt de rivier de Truyère uiteindelijk dood in het stuwmeer, waar dan ook altijd een nieuwe recordvis kan opduiken.

Het zijn vooral roofvissers die de boventoon voeren op het meer. Volgens verschillende vangstverslagen op Franse websites worden er ook regelmatig zeer grote karpers gezien aan de oppervlakte.

De beste tijd om het Lac de Sarrans te bevissen is in het voorjaar, wanneer de karpers stroomopwaarts zwemmen en er een soort migratiegolf ontstaat voor de jaarlijkse paaitijd.

REGELS EN NACHTVISSEN
Een groot voordeel is verder dat nachtvissen het hele jaar is toegestaan op het hele meer. Wel is er in het voorjaar tijdens de paaitijd een visbeperking voor een aantal zones, ook voor het nachtvissen.De stuwdam wordt gebruikt voor de opwekking van electriciteit, en is één van de belangrijkste locaties van uitbater EDF in Frankrijk. In 2014 werd het meer nog drooggelegd voor de periodieke vidange. Omdat er een continue instroom van water via de Truyère is moest hiervoor het water omgeleid worden via speciaal geboorde tunnels.

vissen op het stuwmeer van Sarrans in Frankrijk
In 2014 werd het stuwmeer van Sarrans drooggelegd 
Begin 2015 werd het meer weer in gebruik genomen en werd er op verzoek van de locale hengelsportverenigingen voor duizenden kilo's aan karper uitgezet. Deze vermengen zich uiteraard met het natuurlijke bestand dat van de Truyère het Lac de Sarrans binnen zwemt.

Wie in de buurt van Lac de Sarrans is heeft keuze uit veel mooie openbare wateren om op karper te vissen. Zo ligt ook de rivier de Lot dichtbij en is het in het westen gelegen meer van Saint-Étienne-Cantalès een zeer mooie optie voor karpervissers.

Voor meer informatie over Lac de Sarrans kun je op de officiële website van het meer kijken. Voor vergunningen en regels lees je alles op de site van de locale hengelsportvereniging via http://www.pecheaveyron.fr/