Karpers vangen op de rivier de Lot in Frankrijk

De Lot is een schitterend water dat door een groene omgeving in het zuidwesten van Frankrijk kronkelt.

Het bestand aan (grote) karpers op deze rivier is enorm, en er zijn voldoende mogelijkheden voor een mooie visvakantie langs de Lot.
Bij de echte Frankrijkliefhebbers en meest fanatieke karpervissers is de Lot wel bekend.

Veel vakantiegangers zullen het water ook ooit een keer zijn gepasseerd toen de streek die naar de rivier is vernoemd werd aangedaan.

De Lot is in totaal 481 kilometer lang en staat er om bekend regelmatig te overstromen in de winterperiode en in het voorjaar. Ook in de winter kan er, vooral in de buurt van het centrum van drukke stadjes aan het water, prima op karper gevist worden.


View Karpervissen in Frankrijk locaties in a larger map

Met name in de zomer is het water erg populair bij karpervissers, die er zeer mooie vangsten doen.

Een aantal bekende, grotere plaatsen in Frankrijk liggen aan de Lot, en vormen populaire visplekken voor de locale karpervissers, die soms midden in de stad aan het water zitten. Bekende plaatsen waar veel en succesvol op karper gevist wordt zijn onder meer Cahors en omliggende dorpjes en stadjes die aan de Lot liggen. Naast Cahors zijn onder meer Luzech en Alblas erg populair bij karpervissers.

MASTERS MEDIA CARPE
Afgelopen zomer werd de "Masters Media Carpe" georganiseerd door het gelijknamige Franse karpertijdschrift. Begin oktober werd er drie dagen achter elkaar door 48 Franse teams gevist op karper langs de Lot in de buurt van Cahors.

De vangsten waren spectaculair met veel vissen van minstens 30 pond, die vaak gevangen werden op drukke plaatsen bij een passage met veel verkeer over het water. Van de 48 teams werd door 21 deelnemers minstens één vis gevangen, waaronder meerdere vissen van 20 kg+ met een schubkarper van dik 25 kg als absolute uitschieter (wat een mooi beest :P). 

Op sommige plaatsen langs de Lot is nachtvissen het hele jaar toegestaan, terwijl op andere plaatsen aparte periodes voor nachtvissen gelden. Sowieso zijn locale visvergunningen verplicht.

CAMPING LANGS DE LOT
Voor wie zonder zorgen wil vissen langs een prachtig stukje van de Lot, is er de mogelijkheid om dat vanaf een camping te doen. Wij werden benaderd door de Franse campingeigenaar Jean Philippe Guillemot van Camping Les Catalpas, die (Nederlandse) karpervissers vanaf zijn terrein prima in staat stelt om van alle gemakken voorzien op karper te vissen in de Lot.


De nieuwe eigenaar van Les Catalpas (dat direct aan de Lot ligt) biedt vissers tegen aantrekkelijke tarieven de mogelijkheid om een een huisje/chalet te huren aan het water of gewoon met de eigen tent en spullen rechtstreeks bij het water een visvakantie te houden (zie foto's hierboven en onder).

ZEER GOEDE ERVARING NEDERLANDSE VISSERS
Wij kwamen in contact met een Nederlandse karpervisser, die met zijn vismaat in eerste instantie bij een andere camping langs de Lot aankwam, maar daar vanwege onder meer de aanwezigheid van veel wier niet fatsoenlijk kon vissen.

Lees hier onder zijn zeer positieve ervaringen met Les Catalpas. De visser vertelt ons zelden zo'n vriendelijke en gastvrije campingeigenaar in Frankrijk ontmoet te hebben, dus dat wil wel wat zeggen.

Met een vriend ben ik per toeval op zijn camping terecht gekomen omdat we bij de camping waar we eigenlijk zouden gaan vissen door wier etc. niet fatsoenlijk konden vissen. Mijn vriend had jaren geleden al eens op deze camping gestaan en omdat we in de buurt waren hebben we via de lokale VVV contact opgenomen met de vraag of er een plek aan het water vrij was. Aangezien het september was bleek er ruimte genoeg te zijn. Tevens bleek de camping sinds enkele maanden een nieuwe eigenaar te hebben, Jean Philippe en zijn vrouw, en gedurende de week daar zijn we erachter gekomen dat zij een hoop plannen met de camping hebben en daar ook al druk mee bezig waren.

De camping is niet groot en bevat naast plaatsen voor gasten die een tijdje blijven staan ook een veld voor mensen die op doorreis zijn. Dit veld ligt enigszins aan het water, zij het dat je een klein hellinkje moet aflopen om echt aan de waterkant te komen. Wij hebben bovenop gestaan met onze tenten en dat ging prima. Toen wij er waren was er op 3 a 4 plaatsen een mogelijkheid om met meerdere hengels te vissen. Een van die plekken, over het water uitkijkend uiterst links,
betrof een oude steiger met gemakkelijk ruimte voor 4 hengels. Deze steiger wordt vervangen door een nieuwe omdat hij de beste tijd echt wel gehad heeft. Ook op de andere visplekken wil hij steigers maken, hij wil dus echte visplekken creëren met ruimte voor een tent en met stroomaansluiting erbij.

De Lot zelf is daar perfect om te vissen omdat de dammen daar nagenoeg dicht zijn en dicht blijven, wij hebben eigenlijk geen last gehad van stroming en ook niet van watersport. Hoe dat in het hoogseizoen is weet ik natuurlijk niet. Wij hebben hoofdzakelijk aan de overkant van de rivier gevist, dit was mede mogelijk omdat Jean Philippe voor ons een roeiboot geregeld heeft bij de oude campingeigenaar dus hoezo behulpzaam. Voor onze voerboot was die afstand nl net te ver dachten we. Aan de kanten, zeg maar tot een meter of 10 vanaf de kant, is de diepte maximaal 3 meter met de bekende rotsbodem.

Voor wat betreft de vangsten, er worden daar zeker grote vissen gevangen. De week voordat wij er waren is er nog een karper van 50 pond gevangen, we hebben de foto’s gezien. De eigenaar is ook eerlijk over de vangsten, de ene week wordt er goed gevangen, enkele karpers op de dag (afhankelijk vd temperatuur) en een stuk of 4 in de nacht is geen uitzondering. Maar de andere week wordt er weinig tot niets gevangen, hij wil zelf ook gaan uitzoeken wat daar evt. de oorzaak van is. Helaas hadden wij zo’n week want geen karper gevangen. Maar we trekken vooral zelf het boetekleed aan want onze boilies waren van slechte kwaliteit en qua (grond)voer waren we onvoldoende voorbereid, we hadden veel te weinig bij ons en het was dus een beetje een zooitje zeg maar. Wel hebben we drie meervallen gevangen, op zoete boilies nota bene, die allen tussen
de 1.20 en 1.30 waren. Als je hier gericht een hengel op legt vang je er elke nacht minimaal 1 denk ik.

Voor wat betreft de overlast, helemaal als de steigers gereed zijn hebben de overige gasten weinig tot geen last van de vissers, al verdient het natuurlijk wel de aanbeveling om net als wij met een ontvanger in de tent te vissen en de beetmelders zelf ’s-nachts uit te zetten. Op een paar kilometer ligt een grote viswinkel met een groot aanbod aan karper en meerval benodigdheden, hier
koop je ook je vergunning. Jean Philippe legt je uit hoe je daar komt, is erg makkelijk overigens!

Op dit moment is Jean Philippe bezig om heel veel zaken aan te passen, op te knappen en te vernieuwen. Ik weet dit omdat ik af en toe nog contact via de e-mail met hem heb. Ik heb hem aangeraden om in elk geval de toiletten en douches op te knappen, die bevinden zich op 50 m. van de waterkant dus ideaal als je daar staat. Verder worden het restaurantje etc opgeknapt. Wij
hebben met eigen ogen gezien hoe druk hij bezig is om alles te moderniseren dus het gaat er alleen maar beter op worden, en dat terwijl wij al een prima week gehad hebben daar.

Mijn conclusie mbt het vissen is dat het een prima camping is die het zeker loont om in het voorseizoen en naseizoen eens een weekje te bezoeken. Ook voor de karpervisser die met zijn zoon(tje) aan de waterkant wil zitten is het een prima camping omdat er ook nog een zwembad bij is. (speeltuin etc. komen er ook aan weet ik) Hoe het in het hoogseizoen is weet ik niet, waarschijnlijk wat drukker maar aangezien hij specifieke visplekken aan het creëren is kun je altijd informeren of daar nog plek vrij is. Over Jean Philippe niets dan goeds, verschrikkelijk vriendelijk en behulpzaam. Zeer geïnteresseerd en altijd in voor een babbeltje. Wij hebben hem zelfs bedankt met een flesje rum, waarop wij bij vertrek nog twee flessen wijn kregen! Ik heb hem ook geattendeerd op het feit dat in NL op sites info te vinden is over visplekken in Frankrijk, en heb oa jullie site aan hem gemaild omdat ik oprecht vind dat hij en zijn vrouw een kans moeten krijgen om deze camping verder op te bouwen, hier hebben ze geld en dus gasten voor nodig. Daarnaast vind ik het ook een magnifieke plek, zo mooi en rustig! De vangsten verschillen, maar het is dan ook een rivier dus dat weet je van te voren. Op zijn site zie je mij trouwens nog staan met een van de meervallen die ik daar gevangen heb.

Het leuke is dat Les Catalpas er zowel een mooie website als facebookpagina op na houdt, waar alle benodigde informatie gevonden kan worden.

Wij zijn na het zeer positieve verhaal van de Nederlandse karpervisser overtuigd van de prima mogelijkheden die je via deze camping hebt om zonder zorgen te vissen aan de Lot, al dan niet met de familie. De vele foto's en de website van Les Catalpas spreken voor zich.

Kijk hier voor meer informatie over deze camping aan de Lot die licht bij de plaats Fumel, ten oosten van onder meer Cahors.

HUISJE HUREN VOOR VISVAKANTIE AAN DE LOT
Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden om in alle rust te vissen op de Lot. Wie liever niet op een camping staat kan ook kiezen voor de huur van een huisje, zoals Roc de Gerles (zie foto hieronder).

karper vissen rivier lot frankrijk
Het vakantiehuis Roc de Gerles aan de Lot
Zo is er de mogelijkheid een huisje van Nederlandse eigenaren te huren in de buurt van Livinhac-le haut, een typisch frans dorpje op de grens van de Lotstreek en de Aveyron. Op de website leest u alles over deze locatie, waar met regelmaat karpers van minimaal 30 pond aan de kant worden gehaald.