Vissen op karper op Étang de Sault in Frankrijk

karper vissen etang de sault Frankrijk
Het mooie openbare water Étang de Sault ligt centraal in Frankrijk en heeft een oppervlakte van 25 hectare.

Met name bij de locale vissers is het water zeer in trek, met karpers tot ruim 20 kilo.

Groot voordeel is dat er veel andere mooie wateren in de buurt liggen, zoals het gigantische Lac de Vassivière (1000 hectare).

Wie op zoek is naar een mooi en vooral rustig openbaar water diep in het Franse binnenland moet zeker eens een kijkje nemen op Étang de Sault, dat op een steenworp afstand van de grotere stad Montlucon ligt op zo'n 800 kilometer rijden van Utrecht.

Over dit 25 hectare grote openbare water, dat grenst aan het dorp Sault in centraal Frankrijk, is relatief weinig bekend. Elk jaar worden hier wel de in Frankrijk bekende karperenduro's georganiseerd, waarbij er regelmatig zeer mooie vangsten gerapporteerd worden.

BESTAND KARPER ETANG DE SAULT
Étang de Sault kent een prima karperbestand met enkele uitschieters van ruim 20 kilo. Naast karper staat het meer vooral ook bekend vanwege de roofvissen (snoek, snoekbaars en baars) die er fanatiek worden bevist.

grote karper etang de sault
Een mooie spiegel tijdens een enduro (bron: lamontagne.fr)
Qua karper is het water zeer goed bevisbaar vanwege het ruime aanbod van stekken (zie hieronder) en de relatief makkelijke vangsten met een gemiddeld vangstgewicht van tussen de 4 en 7 kilo en ook zeer regelmatig uitschieters van 15+ kg.

Zeer populair zijn hier ook de karperenduro's, ofwel wedstrijden van 72 uur non-stop vissen op karper in teamverband. Op Étang de Sault wordt deze elk jaar in mei en november georganiseerd door de lokale hengelsportvereniging met in totaal 32 deelnemers verdeeld over 16 stekken.

Over een recordvis is voor zover wij weten niets bekend, maar de kans is groot dat er exemplaren van 25 kg of zwaarder rondzwemmen.

REGELS, STEKKEN EN VERGUNNINGEN
Ook op Étang de Sault gelden de gebruikelijke regels voor een openbaar water in Frankrijk. De beheerder voor Étang de Sault is de AAPPMA - Montlucon, die geselecteerd kan worden indien je online je vergunning wilt kopen.

Etang de Sault ligt centraal in Frankrijk (klik voor detailkaart)
Nachtvissen is hier toegestaan en een groot voordeel is dat er rondom het meer een weg ligt die met de auto bereden kan worden. Stekken zijn er voldoende en kunnen het beste ter plaatse worden gekozen, afhankelijk van de drukte op dat moment. Over het algemeen is het water zeer rustig, zeker buiten de zomerperiode.In de buurt van Étang de Sault liggen overigens nog veel meer schitterende openbare karperwateren, die allemaal goed aan te rijden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het iets noordelijker gelegen Lac du Val d'Auron (84 hectare) of de wat meer zuidelijk gelegen openware wateren Le Pont du Dognon en het met een oppervlakte van 1000 hectare immense en vooral ook schitterende Lac de Vassivière.

Door op de bovenstaande plattegrond te klikken komt u automatisch bij de detailkaart van Frankrijk terecht en kunt u inzoomen op alle openbare- en betaalwateren. Ook kunt u rechtstreeks naar de plattegrond van Frankrijk via deze link.

Onderstaand een mooi Youtube filmpje dat een goede indruk geeft van Étang de Sault .