Karpervissen op Lac du Val d’Auron | Openbaar water Frankrijk

karper lac du val d'auronHet 84-hectare grote openbare water Val d’Auron bij het Franse Bourges kent een mooi bestand van hoofdzakelijk spiegelkarpers.

In 2008 werd hier een spiegel van 34 kg gevangen, goed voor het huidige record


Dit kunstmatige Franse meer dat in februari 1977 onder water werd gezet ligt net onder de stad Bourges, wat onder Parijs centraal in Frankrijk ligt.

Het Lac d’Auron staat bekend als een moeilijk te bevissen water, mede vanwege de enorme wiervorming in het hele meer van maart tot oktober. Het meer is het diepst (maximaal 2 meter 50) in het stroomafwaartse gedeelte waar met name in de zomer bovendien veel recreanten in het water zwemmen. Ongeveer een derde van het het oppervlakte is minder geschikt om te vissen vanwege de bebouwing aan de rand van het water.

Bekijk hieronder de sattelietkaart van Lac du Val d’Auron. Linksboven kunt u uitzoomen om de locatie op de kaart van Frankrijk te bekijken.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

ENDURO + KARPERBESTAND
Jaarlijks wordt er op Val d’Auron een karper enduro (Enduro’s, waarbij er gedurende enkele dagen non-stop wordt gevist door teams, zijn zeer populair in Frankrijk) georganiseerd door de lokale visverening. In drie dagen tijd wordt er dag en nacht wordt gevist door de teams die een inschrijfgeld van €140 betalen om met drie hengels op karper te kunnen vissen.

Sinds afgelopen donderdag visten 28 teams 72 uur achter elkaar op Val d’Auron tijdens de jaarlijkse ‘Enduro du Royal Carp de Bourges’. In totaal werden er dit jaar na ruim twee dagen al 50 karpers gevangen, waarvan de grootste zwaarder dan 20 kg was.

val d'auron
Oever Lac du Val d'Auron

In 2004 werd tijdens deze Enduro nog de huidige recordkarper, een spiegel van 28,8 kg, gevangen. Het absolute record werd in juni 2008 gevangen door een Fransman, die op 9 juni 2008 een spiegel van 34 kg ving.

Elk jaar worden met regelmaat karpers van meer dan 20kg gevangen, net als tijdens de laatste Enduro. Het gemiddelde gewicht van de vangsten op Lac du Val d’Auron ligt op ruim 12 kg.

REGELEMENT
Vissen is, ook ’s nachts, is het hele jaar toegestaan met uitzondering van 4 t/m 10 mei. Nachtvissen kan op 3 daarvoor speciaal aangewezen locaties, waarbij het gebruik van een boot op het hele water niet is toegestaan.

Op de website van de Franse sportvisbond kan meer informatie gevonden worden over benodigde vergunningen en de locale regels.

Hieronder staan nog een aantal Youtubefilmpjes over Lac du Val d’Auron: