Gekocht Brits record en mysterieuze verdwijning grote karpers

De afgelopen weken was er veel ophef in Engeland naar aanleiding van berichten dat het betaalwater Pavyotts Mill een nieuw Brits karperrecord van 70lb wilde importeren vanuit Frankrijk.

Eerder dit jaar werden er 65 grote karpers, waaronder één van 29kg, gestolen bij een viskwekerij in Frankrijk.

Onlangs kwam de Brit Steve Couch in het nieuws vanwege zijn voornemen om zijn kleine betaalwater aan te vullen met 4 karpers van meer dan 50lb, vier vissen van meer dan 60lb en één karper van ruim 70lb, allemaal afkomstig uit Frankrijk. Daarmee zou het huidige Britse karperrecord van 67lb 14oz (Two Tone) ruimschoots verbeterd kunnen worden.

Couch, die al meerdere vissen van ruim 50lb heeft rondzwemmen, zegt zelf 'Engelse vissers een kans te willen geven om grote karpers te vangen zonder daarvoor naar het buitenland af te hoeven reizen'.

Echter is Couch onlangs op zijn vingers getikt, aangezien het illegaal is om karpers vanuit Frankrijk naar Engeland te importeren. Het Britse Fish Health Inspectorate heeft Couch inmiddels persoonlijk verteld dat hij op zijn tellen moet passen. Alle betrokken partijen zouden geidentificeerd zijn en hebben een waarschuwing gekregen.

Toch is de eigenwijze eigenaar van het betaalwater nog hoopvol en gaf hij te kennen zijn plannen door te willen zetten. Als hij dat doet zal hij voor de rechter gesleept worden. Crouch laat weten zijn plannen voorlopig in de ijskast te hebben gezet, maar dat hij zich niet neerlegt bij de geblokkeerde aanschaf van de Franse karpers.

MYSTERIEUZE VERDWIJNING FRANSE SPECIMEN KARPERS
De lucratieve handel in grote karpers heeft in het verleden al tot veel commotie geleid. Eerder dit jaar was er in Frankrijk nog veel te doen om een groot aantal zeer zware karpers die na het leegpompen van een stuwmeer ineens verdwenen waren vanuit een tijdelijk onderkomen bij een viskwekerij.

In verband met het leegmaken van het stuwmeer Le Pont du Dognon visten Franse karpervissers maandenlang alle (grote) karpers uit het water met de bedoeling om deze later weer terug te zetten.

Tussen april en juni 2008 werden er meerdere weekenden dag en nacht gevist, wat resulteerde in 43 gevangen karpers met een gewicht van 495 kg. Hier zaten 11 karpers van meer dan 15 kg, waarvan de grootste spielkarper liefst 29 kg woog. Een professionele visser, aangesteld door het desbetreffende energiebedrijf, ving vervolgens nog een groot aantal vissen, waarmee het totaalgewicht op 1200 kg uitkwam.

Echter bleek in januari, op het moment dat de vissen weer teruggezet konden worden, dat alle grootste karpers, met een gewicht tussen de 15 en 29 kg, plotseling spoorloos verdwenen waren uit het tijdelijke onderkomen bij een locale visserij.

Er was van de 1200 kg nog slechts 400 kg over en alle vissen (naar schatting 65 exemplaren) van meer dan 15 kg waren verdwenen. De eigenaar van de visserij zegt nu van niets te weten en komt tijdens ondervragingen met zeer vage verklaringen. Zou zouden de vissen volgens hem misschien al te oud zijn geweest, of is de kwaliteit van het water de boosdoener. Om niets uit te sluiten werd het tijdelijke onderkomen zelfs volledig drooggelegd, maar zoals verwacht leverde dat geen bodem bezaaid met grote karpers op. Logisch natuurlijk, want meestal drijven dode vissen naar de oppervlakte.

Op het vervoeren van karpers met een lengte van meer dan 60cm staat in Frankrijk een boete van liefst €22.500. Een kilo karper bij een visserijbedrijf zou omgerekend goed zijn voor €15.

De grootste specimen karpers zouden tussen €1.500 en €7.000 voor de allergrootste exemplaren waard zijn. De verdwenen vissen vertegenwoordigen daarmee een geschatte waarde van niet minder dan €40.000 (!!).

Ondertussen is er nog altijd geen verklaring voor de verdwenen vissen en zoeken de locale karpervissers nog steeds naar de verantwoordelijke voor de diefstal. Via een speciale website probeert men nu aan informatie te komen. Middels foto's van vrijwel alle grote karpers wordt er aandacht gevraagd voor de gestolen vissen.

Volgens het laatste nieuws van 31 augustus 2009 is er nog geen enkele nieuwe aanwijzing binnengekomen. Het oorspronkelijke water is inmiddels herbevoorraad door middel van de uitzetting van een aantal kleine karpers. Daarmee gaat het nog jaren duren voordat er weer grote vissen gevangen zullen worden bij Pont du Dognon. Onderstaand de satellietfoto van Le Pont du Dognon: zoom uit voor de exacte locatie op de kaart van Frankrijk.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Duidelijk is natuurlijk dat dit soort praktijken gestimuleerd wordt door de enorme sommen geld die betaalwateren bereid zijn te betalen voor grote karpers. Als er meer informatie over de diefstal bekend is leest u dat natuurlijk op deze website.

Indien u zich inschrijft voor onze gratis nieuwsbrief, blijft u automatisch op de hoogste van het laatste nieuws door middel van een email wanneer er een nieuw artikel wordt gepubliceerd.