Karpervissen op Lac de Vassivière | Openbaar water Frankrijk

lac de vassiviere karper
Het met een opvang van 1000 hectare gigantische Lac de Vassivière is een prachtig openbaar water centraal gelegen in Frankrijk.

Een stuwdam zorgde er in 1950 voor het ontstaan van Lac de Vassivière, dat bekend staat als een lastig water met een recordvis van ruim dertig kilo.

Het gemiddelde vangstgewicht ligt op zo'n 10 kg.

Het Lac de Vassivière biedt alles wat je je maar kan wensen als karpervisser. Een prachtige omgeving, rust en de kans op grote karpers. Wel staat het enorme water bekend als moeilijk, met veel blanksessies.Het openbare water, dat net als bijvoorbeeld Saint-Cassien, of met een beetje fantasie ook het befaamde Rainbow Lake, verschillende vertakkingen heeft, ontstond bijna 70 jaar geleden met de bouw van een stuwdam vlak na de Tweede Wereldoorlog om energie te kunnen opwekken voor de regio.

Midden in het water ligt een groot eiland met een oppervlakte van liefst 70 hectare. Door op de onderstaande kaart van Frankrijk in te zoomen kunt u de locatie (midden op de kaart, de blauwe stip links van Clermont-Ferrand) in detail bekijken.

Eind 1950 werd het Lac de Vassivière voor het eerst gevormd nadat de bouw van de stuwdam was afgerond en het meer langzaam kon vollopen.

Net als alle Franse stuwmeren wordt ook het Lac de Vassivière regelmatig drooggelegd voor de noodzakelijke periodieke onderhoudswerkzaamheden. Op dit soort momenten komen er natuurlijk veel mooie vissen boven water. De laatste keer dat dat gebeurde was volgens onze informatie in 2015.

KARPERBESTAND
Alhoewel het natuurlijk lastig is om de meest recente vangsten te achterhalen weten we wel veel over het Lac de Vassivière op basis van vangsten door de jaren heen. Het gemiddelde vangstgewicht ligt al geruime tijd rond de 10 kg, met als absoluut record een spiegelkarper van 29 kg.Wel is er voor karpervissers veel bijvangst van brasems, met berichten van enkele zeer grote exemplaren. Ook is Vassivière de laatste jaren erg populair onder roofvissers, die dankbaar de vruchten plukken van een groot uitzettingsprogramma jaren geleden. Regelmatig worden er nu snoeken van meer van 1 meter en ook enorme baarzen tot wel 50 centimeter gevangen.

REGELS LAC DE VASSIVIERE
Het Lac de Vassivière, dat in de buurt van het centraal massief in Frankrijk hoog ligt op 650 meter, is een lastig water met een maximale diepte van 35 meter. Het lastige is onder meer dat er veel obstakels onder water liggen en dan met name veel oude boomstronken.

Nachtvissen is zoals op veel grote openbare wateren in Frankrijk niet toegestaan. Het gebruik van boten mag wel, maar de snelheid is gelimiteerd tot maximaal twintig kilometer per uur. Speciaal voor vissers die een boot meenemen zijn er aan de zuidkant van het meer vijf speciale plekken om boten te water te laten (Port Crozat, Pierrefite, Nergout, Vauveix en Broussat).

Ook is niet het hele meer toegankelijk voor karpervissers, met bepaalde zones uitsluitend bedoeld voor watersporters. Daarvan zijn er met name in de zomer heel veel, waarbij het Lac de Vassivière een geliefde vakantiestek is voor veel Fransen én toeristen.

Voor visvergunningen kunt u terecht bij de locale beheerder (in Frankrijk zijn dat de zogenaamde AAPPMA's), in dit geval 'La Maulde'. Tegenwoordig is het mogelijk om vanuit Nederland via internet rechtstreeks een visvergunning voor een bepaald gebied in Frankrijk te kopen via www.cartedepeche.fr, vergelijkbaar met onze sportvisakte en regionale visvergunningen.

Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende categoriën, met per watersoort een maximaal aantal hengels etc. Binnenkort zullen we hier uitgebreider aandacht aan besteden.

Ook kunt u voor meer informatie op het meer terecht bij de eigen website van Lac de Vassivière.

Overigens ligt het Lac de Vassivière vlakbij het openbare water Pont du Dognon, dat in 2009 nog uitgebreid in het nieuws kwam in verband met de verdwijning van enkele enorme karpers na de drooglegging van het stuwmeer.

Bekijk hieronder een Youtube filmpje over het Lac de Vassivière.