Mega snoekbaars uit IJssel is net geen Nederlands record

monster snoekbaars nederland
Sander Stoltenborg met zijn mega snoekbaars (foto ©: AD/Bart van den Hoorn)

In verschillende kranten, waaronder het Algemeen Dagblad en De Gelderlander, verscheen deze week een bericht van een gigantische snoekbaars die was gevangen in de IJssel. De enorme vis had een lengte van 105,5 centimeter en was daarmee net te kort voor een nieuw Nederlands record.
Wij pikten het bericht zelf eerst op in de Gelderlander, waarin Sander Stoltenborg uit Apeldoorn trots verslag doet van zijn enorme snoekbaars die hij in januari ving. Met een lengte van 105,5 centimer was het net geen nieuw Nederlands record, want dat ligt op 106 centimeter.

Een bizar klein verschil natuurlijk en wij zijn vooral onder de indruk van deze fantastische vis die op een geheime lokatie langs de IJssel aan de haak werd geslagen met kunstaas. Het zou gaan om een stek tussen Deventer en Zwolle. Samen met vismaat Bart van den Hoorn werd de prachtige snoekbaars aan de kant gehaald en gefotografeerd. 

Normaal gesproken doen wij op deze website alleen verslag van record karpers, maar af en toe is ook een andere vis de moeite waard zoals deze monsterlijke snoekbaars. Eerder maakten wij ook al melding van een nieuw Nederlands record snoek, dat destijds naar 138 centimeter ging. Nog veel groter wordt de meerval, waarvan in 2009 al exemplaren van 250 centimeter werden gevangen.

Aangezien wij zelf de tel kwijt zijn geraakt met alle nieuwe records vragen wij bezoekers met actuele informatie om die te delen met ons zodat we onze ranglijsten weer kunnen bijwerken. Een blik op Wikipedia leert ons bijvoorbeeld dat het wereldrecord snoekbaars ('zander' in het engels) een gewicht had van 11,48 kg.