Nieuwe wereldrecords Meerval en Snoek?

wereldrecord meervalBij wijze van grote uitzondering eens wat anders dan karpernieuws. De voorbije maanden zouden namelijk zowel het wereldrecord snoek als het wereldrecord meerval verbroken zijn.

Met het oog op de reeds gevangen recordkarpers (wereldrecord karper les Graviers, het nieuwe record op Rainbow Lake, wereldrecord schubkarper in Duitsland en het Beneluxrecord van Mark Pansar) is 2009 nu al het jaar van de nieuwe records.

WERELDRECORD MEERVAL
Het Britse Angling Times berichtte afgelopen week dat er een nieuw wereldrecord meerval is gevangen op 27 augustus in de Spaanse rivier de Ebro bij de plaats Mequinenza. De Fransman Christophe Dubreuil ving de zogenaamde Wels catfish (zie foto boven en onder de satellietkaart hieronder) op een gewicht van 246 lb 14oz en een lengte van 250 cm.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Daarmee werd het vorige wereldrecord (ook gevangen in Mequinenza, zie kaart hierboven, inzoomen met +) van 226 lb ruimschoots verbeterd. Volgens de geruchten zou er in de Dnjepr rivier in Rusland ooit een meerval van ruim 4 meter en 674 lb gevangen zijn, maar dat is nooit bewezen.


De Ebro meerval werd gevangen vanaf de boot van de Franse gids Claude Valette. Overigens kan er ook prima op karper gevist worden in de Ebro. Het huidige karperrecord staat op ruim 64lb en de gemiddelde vangst weegt 20lb.

Bekijk hier een mooi overzicht van meerval en karpervangsten in de Ebro.

In 2006 werd er ook uitgebreid verslag gedaan van een Nederlandse meerval van 2,30 meter die rondzwom in De Kempervennen.

WERELDRECORD SNOEK?
Behalve het wereldrecord meerval zou dit jaar ook het wereldrecord snoek gesneuveld zijn. In Polen zou een visser een reusachtige snoek van 63lb 14oz met een lengte van 156 cm gevangen hebben. Twee vissers hebben de foto's enkel voorzien van gewicht en lengte doorgemaild naar Engeland, zonder daarbij hun eigen naam te noemen.

Als de Poolse snoek echt zo groot is geweest, dan wordt het uit oktober 1986 (!!) stammende snoekrecord van de Duitser Lothar Louis (ruim 55lb) verbroken. Volgens experts kan een snoek tot een gewicht boven 60lb groeien, maar is het vooral belangrijk dat een dergelijke grote vis niet opgemerkt wordt door vissers en weinig concurrentie om voedsel heeft met andere snoeken. In dat geval zou een snoek in vijftien jaar tijd kunnen uitgroeien tot recordgrootte.

Het officiƫle wereldrecord is dus nog altijd 55lb 10z (1987, Duitsland). De grootste Nederlandse snoek is in december 2005 gevangen op het Volkerak Meer op een geschat gewicht van 45lb-50lb. In mei 2009 werd in het Franse Lac D'Annecy (waar dit jaar een tijdrit in de Tour de France werd verreden) nog een reusachtige snoek van 55lb gevangen, net niet genoeg voor een nieuw wereldrecord.