Tips voor vissen op karper in Frankrijk tijdens de zomervakantie (regio Dordogne)

dikke karper dordogne
Een prachtige spiegelkarper uit de Dordogne (foto credit: folder Fed. Peche Dordogne)

Een zomervakantie in Frankrijk is het moment om ook te vissen op karper in één van de vele openbare wateren, rivieren en betaalwateren. We bekijken de regio rond de rivieren de Lot en Dordogne waar veel mooie en grote karpers rondzwemmen. In de zomer kun je daar met én zonder vergunning uitstekend vissen op karper en andere mooie vissen.

De redactie van karpervissenfrankrijk.nl schreef eerder al over het vissen op karper op de rivieren de Lot en de Dordogne, die allebei in het zuid-westen van Frankrijk liggen, grofweg ten oosten van Bordeaux (waar betaalwater Rainbow Lake weer vlakbij ligt) meer centraal in het land. 

Ook in 2022 waren wij weer in het gebied voor vakantie met het gezin en natuurlijk tegelijkertijd ook een aantal mooie vissessies. Het mooie van het gebied tussen de Dordogne en Lot is dat er zeer veel grote openbare wateren zijn waar in de meeste gevallen gewoon gevist mag worden, op karper, maar ook op andere vissen.

Naast deze openbare wateren zijn er ook een aantal vismeren waar je tegen betaling kunt vissen (zie hieronder) en is het natuurlijk vooral fantastisch om op de rivieren de Lot en Dordogne een hengel in te leggen op jacht naar mooie rivierkarpers. Wij wisten er al veel te landen, ook dit jaar weer. Let wel op de vergunningsplicht; je kunt online je vergunning aanschaffen voor het vissen in Frankrijk, maar vaak zijn er ook in de dorpjes nabij viswater winkels die de vergunningen verkopen; een goede tip hier is om eerst bij de lokale Office du Tourisme (VVV) te informeren naar de mogelijkheden. Hier kun je gelijk ook een stapeltje folders meepakken, waaronder die van viswateren maar ook kano verhuur bedrijven. Dat laatste is natuurlijk zeer handig als je op de Lot of Dordogne wilt vissen en geen eigen boot hebt meegebracht.

viskaart regio dordogne frankrijk
De Dordogne herbergt veel mooie (karper)spots om te vissen (bron: peche dordogne)

Hieronder plaatsen wij enkele handige tips en informatie over vissen in de zomervakantie in het zuid-westen van Frankrijk rondom de rivieren de Lot en Dordogne. 

TIPS VOOR VISSEN IN FRANKRIJK TIJDENS ZOMERVAKANTIE

  1. Bekijk de website van de hengelsportfederatie Dordogne voor het laatste nieuws over de bekende viswateren in de regio. Een aanrader is hier de brochure over 'Chemins des Pêcheurs en Périgord' die vol staat met tips voor mooie vissteken, aanwezige vissen (veel grote karper!) en vergunningen en regelgeving.
  2. Nachtvissen op karper is toegestaan op het grootste deel van de rivier de Dordogne, in totaal kan dat op 360 kilometer van de rivier en daarnaast is er in de regio Dordogne Périgord in totaal 286 hectare openbaar water waar je mag nachtvissen. Kijk voor meer informatie op de site Pêche en Dordogne.
  3. Er zijn ook regels voor het meenemen van vissen die gevangen worden op de rivieren, waaronder de Dordogne, waar je forel, baars en snoek mag meenemen naar huis (mocht je dat willen, wij gooien de vissen altijd gewoon terug natuurlijk!). Zo mag je per persoon maximaal 6 forellen per dag meenemen die minstens 25 centimeter groot zijn. Per vissoort zijn er andere regels, dus check dat goed, onder meer via de website onder punt 2 hierboven.
  4. Prachtige, grote, openbare karperwateren zijn onder meer La Ganne (35 hectare), la Nette (23 hectare) en Lescouroux (110 hectare). Deze meren worden ook wel 'Les plans d'eau d'Epidropt' genoemd. Dit zijn stuk voor stuk schitterende meren met zeer grote karpers waar je ook mag nachtvissen. Meer hierover lees je via de site van de lokale beheerder.
  5. Tot slot nog een tip voor wie comfort wil en tijdens zijn vakantie op karper wil vissen zonder gedoe met vergunningen en zoeken naar stekken: wij ontdekten een nieuw betaalwater, Les Eaux de Queyssac, waar je tegen betaling kunt vissen op onder meer (grote) karper, maar ook forel en baarzen. Een dag vissen kost €15 voor de visser, die gratis één persoon mag meenemen. Een sessie van 24 uur kost €25 voor de eerste visser, en €5 voor de tweede persoon indien die ook gaat vissen. Ter plekke kun je ook eten en drinken bestellen, zoals pizza's. Je kunt er zelfs ook vismateriaal huren indien je niet alles in je auto kunt meenemen tijdens de gezinsvakantie in Frankrijk. Een aanrader wat ons betreft! Meer informatie lees je op de site van de uitbater.
Eaux de Queyssac
Betaalwater Eaux de Queyssac (foto credit: folder VVV)

Natuurlijk zijn er in de regio nog veel meer fraaie viswateren, waaronder bijvoorbeeld die in de buurt van strandplaats Lacanau. Op de plattegrond van karpervissenfrankrijk.nl kun je in detail inzoomen op alle omliggende betaal- en openbare wateren.

Een bonus tip tot slot: wie met het gezin op vakantie is in de Dordogne kan prima een dag een kano huren. Neem een kleine hengel mee en geniet onderweg van de vele prachtige plekjes langs de oever waar je met groot gemak een forel of andere vis aan de haak kunt slaan. Op de diepere spots zwemmen ook enorme karpers rond, wij hebben ze gezien! Kano's huren kan prima in onder meer Le Bugue (Canoëric) of Limeuil (Canoës Limeuil).