Vissen op karper in Frankrijk op de Dordogne rivier

karper rivier Dordogne
In een kromming van de rivier de Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk ligt het schitterende Le Cingle de Trémolat.

Regelmatig worden hier grote karpers van meer dan 20 kilo gevangen, met een zeer hoog gemiddeld vangstgewicht.

Langs de rivier zijn veel stille en goed bereikbare stekken om te vissen op karper.

Wat is er mooier dan het vissen op een rivier in Frankrijk? Eerder was er hier onder meer al aandacht voor de Seine en natuurlijk de tot de verbeelding sprekende rivier de Lot in het zuiden van Frankrijk.

Ook de Dordogne rivier zit bomvol met schitterende karpers en kan vanaf veel locaties worden bevist. Eén daarvan ligt in een kromming van de rivier rondom het dorpje Trémolat, wat deze specifieke plek de naam Le single de Trémolat heeft opgeleverd.

Als je een blik werpt op de plattegrond van Frankrijk zie je precies hoe deze plek aan zijn naam komt, aangezien de Dordogne rivier hier rondom slingert om vervolgens weer zijn weg te vervolgen in het schitterende landschap.

Het mooie van deze rivier stekken is natuurlijk dat er in theorie een eindeloze aanwas van nieuwe karpers is, want immers loopt de rivier voor vele honderden kilometer door.

Deze specifieke stek bij Trémolat staat bekend als lastig, maar is een absolute aanrader vanwege de vele zware karpers die in deze bocht samenscholen. Bovendien is nachtvissen toegestaan, wat het natuurlijk extra interessant maakt voor karpervissers.

BESTAND KARPER DORDOGNE RIVIER 
Het is natuurlijk lastig om van een echte recordvis te spreken voor een rivierstek, die met stromend water altijd weer nieuwe verassingen blijft opleveren. Zo is het ook niet anders voor dit stukje Dordogne bij Trémolat, dat bekend staat om zijn sterke en gemiddeld zware karpers.
schubkarper Dordogne rivier
Een schitterende Dordogne schub (bron: Fed. Peche Dordogne)

Een meerdaagse karpersessie is over het algemeen goed voor een gemiddelde van 9 tot 10 kg per gevangen karper. De kans op een 30 ponder is daarbij zeer groot, met als uitschieters de laatste jaren exemplaren van rond de 25 kg.

Volgens de locale beheerder wordt er vooral veel schubkarper gevangen, maar zijn het vooral de spiegels die het meest spectaculair zijn qua vechtlust en uiterlijk vertoon. Bijvangsten zijn overigens, zoals op de meeste grote rivieren in Frankrijk, barbeel, meerval en steur.

Het water is in de kromming zo'n 200 meter breed met een gemiddelde diepte van drie meter. De maximale diepte van dit stuk Dordogne rivier is 10 meter. Deze stukken liggen aan de zijkanten van het water, ofwel de middenstukken van de rivier bieden prachtige aasplekken met de aanwezige plateaus waar het rivierwater zich het hele jaar langs beweegt.

Iedereen die wel eens in Frankrijk is geweest kan zich de drooggevallen rivierbeddingen wel heugen: het water loopt langs de zijkanten en de hoogste stukken liggen doorgaans in het midden. Andere goede stekken zijn bij de drie bruggen over het water die iets verder van de bocht verwijderd zijn (zie ook de plattegrond).

Positief is dat er zeer veel prima stekken zijn die allemaal heel goed bereikt kunnen worden. Daarbij is er veel rust, de dorpjes liggen op flinke afstand en je zit midden in de natuur aan het water.

Dordogne rivier karper vissen Frankrijk
De plaats Trémolat aan de Dordogne rivier op de kaart (klik voor detailkaart)
Andere punten van aandacht zijn de obstakels in het water, wat het vissen erg lastig kan maken. In de zomermaanden is er verder een zone afgeschermd voor watersporters, waar dan niet gevist mag worden. Die periode loopt van juni t/m september. Ook zijn er veel kreeften in bepaalde maanden, die fanatiek van je aas kunnen eten. Hou ook hier rekening mee bij je voorbereiding!

Verder is het vissen op de Dordogne goed vergelijkbaar met de rivier de Lot, die meer naar het zuid oosten ligt. Voor de benodigde vergunningen en regels kun je terecht bij de lokale beheerder, in dit geval de AAPPMA de la Dordogne. Het spreekt voor zich dat je ook voor dit openbare water een standaard visvergunning moet hebben, die je heel makkelijk online kunt bestellen.

Zoals gezegd is nachtvissen toegestaan op een groot gedeelte van de Dordogne rivier, onder meer het stuk bij Trémolat. Het filmpje hieronder toont op een schitterende manier hoe de Dordogne bij Trémolat er vanuit de lucht uit ziet.