Waarom worden karpers in Frankrijk zo groot en zwaar?

record karper in frankrijk
Frankrijk staat bekend om de vele grote karpers, waaronder vooral veel spiegels.

Karpers kunnen in Frankrijk aanzienlijk groter worden dan in sommige andere delen van de wereld (zeker Nederland en België), en dat heeft verschillende redenen. We zetten deze op een rijtje en proberen te verklaren waarom er van die monsters rondzwemmen in de Franse wateren.

In onze zoektocht komen we tot een aantal interessante conclusies en bevindingen, die veelal natuurlijk heel erg voor de hand liggen; immers is het altijd wat warmer in veel delen van Frankrijk en is er minder bevissing omdat de wateren groter zijn en er veel meer aanbod is van grote openbare en betaalwateren, ofwel minder vissers per vierkante meter. Ook spelen zaken als de kwaliteit van het water en voedsel een rol die bepalend kan zijn voor het uiteindelijke gewicht van een karper. 

Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rijtje die verklaren waarom die karpers in Frankrijk gemiddeld genomen zo veel groter en zwaarder worden dan in Nederland of België.

WAAROM WORDEN KARPERS IN FRANKRIJK ZO GROOT?

  • Klimaat | Frankrijk heeft een gematigd klimaat met milde winters en warme zomers, wat gunstige omstandigheden creëert voor de groei van karpers. De langere groeiperiode en hogere watertemperaturen kunnen bijdragen aan een betere voedselopname en grotere groeisnelheden. Bovendien barst het in Frankrijk van enorme wateren die vaak verbonden zijn met elkaar of met rivieren, wat voor nieuwe aanwas van potentiële recordkarpers zorgt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vele wateren rondom Parijs die dikwijls verbonden zijn met de rivier de Seine. Het blijft op dit soort wateren, zoals Lac de Venables, altijd een verrassing wat er 'binnen komt zwemmen' vanaf de rivier.

  • Waterkwaliteit | Frankrijk heeft veel grote meren, rivieren en kanalen met een goede waterkwaliteit. Deze wateren bevatten vaak een overvloed aan voedselbronnen, zoals insecten, waterplanten en kleine vis, die essentieel zijn voor de groei van karpers. Hoe meer voedsel, hoe dikker de karpers; op betaalwateren is dat natuurlijk sowieso een factor voor de vaak kunstmatig grote karpers, die simpelweg een overdaad aan voedsel ter beschikking hebben en zo sneller groot groeien; vergelijk het met karpers die dagelijks naar de McDonald's gaan; deze zullen sneller groeien dan karpers die elke dag droog brood en salades eten.

  • Voedselaanbod | Frankrijk heeft een rijke landbouwcultuur en er zijn veel agrarische gebieden met nabijgelegen waterlichamen. Het afval van landbouwactiviteiten kan in het water terechtkomen en fungeren als voedselbron voor karpers. Bovendien worden in sommige wateren in Frankrijk karpers actief gevoerd door vissers, wat hun groei kan stimuleren. Dat laatste punt noemden we natuurlijk ook reeds hierboven; op betaalwateren worden vaak recordvissen gemeld die vervolgens weer nieuwe vissers aantrekken die ook weer een grote vis willen vangen. Zo staat Rainbow Lake natuurlijk al jaren bekend om de recordvangsten, maar boven alles is dit gewoon een prachtige locatie waar je in alle rust een week of langer in de natuur kan vissen op giganten. Een minder goed voorbeeld is Euro Aqua in Hongarije, waar karpers voor het oog worden vetgemest en zodoende telkens nieuwe records blijven breken; de vissen zien er bijna allemaal hetzelfde uit en het water is zeker niet het mooiste qua omgeving. Maar goed, voor veel karpervissers zijn records zeer belangrijk, mede ook vanwege sponsoring, en dat levert wel een enorme trek naar Hongarije op omdat je daar simpelweg de meeste kans maakt op een wereldrecord.

  • Visserijdruk | In sommige delen van Frankrijk is er sprake van beperkte visserijdruk, met name op commercieel niveau en daarbij zijn de openbare wateren vaak gigantisch en slecht bereikbaar voor sportvissers, die slechts enkele stekken tot hun beschikking hebben. Dit betekent dat karpers de kans krijgen om langer te leven en groter te worden zonder intensieve bevissing, wat bijdraagt aan hun groeipotentieel. In Nederland is er veel meer beroepsvisserij op binnenwateren; denk aan het IJsselmeer, maar ook veel regionale plassen en binnenwateren waar je altijd wel de netten ziet hangen. Ook wordt er nog altijd veel gestroopt helaas en zorgt overbevissing ook onder de gewone karpervissers vaak voor een ongezond bestand met uiteindelijk vaak zieke en verzwakte karpers die te vaak gevangen zijn. De kans dat een grote karper in Frankrijk binnen een jaar verschillende keren wordt gevangen is aanzienlijk kleiner. Neem als voorbeeld Bernadette van Lac de St. Cassien; deze vis wordt soms jaren niet gevangen en duikt dan ineens weer op.

Op karpervissenfrankrijk.nl staat het overzicht met recordkarpers per land, inclusief uiteraard Frankrijk, inclusief het overzicht op de kaart met alle betaal- en openbare wateren.