Karpervissen op Lac de Venables | Openbaar water Frankrijk

Lac de Venales Frankrijk
Het 90 hectare grote Lac de Venables is een prachtig openbaar water ten westen van Parijs.

Zoals zoveel wateren in de omgeving is ook dit een voormalig steengroeve die direct in verbinding staat met de rivier de Seine.

Dat levert natuurlijk regelmatig spectaculaire vangsten op met karpers van meer dan 20 kilo.

Het Lac de Venables is één van de vele steengroeven die ooit dienst deed voor de opbouw van Parijs. Vandaag de dag is het een schitterend openbaar water met een oppervlakte van 90 hectare.Het mooie van Lac de Venables is de rechtstreekse verbinding met de rivier de Seine, wat zorgt voor een continu wisselend karperbestand en regelmatig verrassende nieuwe vangsten.

Op de satellietfoto is duidelijk te zien dat Lac de Venables in één van de vele bochten van de prachtige Seine rivier, die even daarvoor dwars door het centrum van Parijs stroomt, gelegen is en via een duiker een rechtstreekse instroom van de Seine heeft.

Lac de Venales heeft een open verbinding met de Seine (klik voor detailkaart)
Vanuit Utrecht is het ongeveer 500 kilometer rijden, waardoor je relatief snel aan de waterkant zit. Het  Lac de Venables is in totaal 3,7 kilometer lang en ligt zoals hierboven getoond pal naast de Seine.

KARPERBESTAND
Het grootste deel van de karpers die gevangen worden op  Lac de Venables zijn schubkarpers, met een gemiddeld vangstgewicht van 7 tot 10 kilo. Het water is, afhankelijk van de waterstand, die het peil van de Seine volgt, soms wel goed voor 20 tot 30 karpers tijdens één weekend vissen.

Het interessante is natuurlijk dat de karpers op  Lac de Venables zich continu blijven verplaatsen en ook de Seine kunnen opzwemmen. Dat levert op zijn beurt weer nieuwe vissen op die nog nooit eerder gevangen zijn.

Uitschieters van 20 kilo of meer zijn daarbij zeker geen uitzondering. Een nachtvissessie op de plek waar de Seine het meer binnenstroomt leverde in het verleden al veel vangsten op met meerdere grote karpers tot ruim 25 kg. Wat het exacte record is weten we niet, maar in principe kan natuurlijk elke karper die rondzwemt in de Seine ook uitkomen op het  Lac de Venables.

REGELS EN VERGUNNINGEN
Het gebruik van een boot is toegestaan op  Lac de Venables waarbij er gebruik gemaakt kan worden van de haven die pal naast het verbindingspunt met de Seine ligt (zie hierboven). Het gebruik van een boot is echter niet noodzakelijk, aangezien alle stekken goed te bereiken zijn en het water overal even diep is zonder echte obstakels. Gemiddeld is het meer overal ongeveer 6 meter diep.

Lac de Venables Frankrijk
Het enorme Lac de Venables is een echte aanrader!
Omdat het  Lac de Venables in verbinding staat met de Seine is er naast de standaard visvergunning voor openbare wateren in Frankrijk ook nog een losse 'timbre piscicole' nodig. Het betreft een categorie 2 water waar je met 4 hengels mag nachtvissen.Ook wordt er een kleine vergoeding gevraagd aan vissers die een meerdaagse sessie op het meer willen doen. Voor een week moet 52 euro betaald worden aan de lokale beheerder. Meer informatie, inclusief de karper tarieven, vind je via de website van de haven aan het meer. Voor de juiste vergunningen kun je het Franse telefoonnummer 06-22775052 bellen.

Hieronder een mooie video van Fox die een goed beeld geeft van dit openbare water.