Karpervissen op Lac de Montbel | Openbaar water Frankrijk

vissen karper montbel frankrijk
Het schitterende Lac de Montbel (foto: Pinterest)
Het 570 hectare grote stuwmeer Lac de Montbel ligt helemaal in het zuiden van Frankrijk niet ver van de Pyreneeën.

Dit openbare water ligt in een schitterende omgeving met uitzicht op de bergen en kans op karpers van ruim 20 kilo.

Nachtvissen is toegestaan op Lac de Montbel, waar veel Nederlands, Engelsen en Duitsers vissen.

Het relatief onbekende Lac de Montbel ligt in de Franse departement Ariège niet ver verwijderd van de Spaanse grens. De omgeving is schitterend met uitzicht op de vaak nog deels besneeuwde bergtoppen. Interessant aan Montbel is dat het meer verdeeld is over vier verschillende, los van elkaar gelegen, wateren.

Lac de Montbel is een stuwmeer, waar er in Frankrijk natuurlijk zeer veel van zijn. De laatste jaren wordt het meer overspoeld met karpervissers uit Engeland, Nederland en Duitsland, tot groot ongenoegen van de locale Franse vissers.

LEES OOK: Karperen op openbaar water in centraal Frankrijk

Het water staat bekend als moeilijk en herbergd enkele zeer grote karpers. Nachtvissen is onder strikte voorwaarden toegestaan.LAC DE MONTBEL
Het Lac de Montbel is zoals gezegd verdeeld over vier verschillende wateren, met twee zeer kleine meertjes (La Guinguette en Les Baylards), een groot meer met een constant waterniveua en één zeer groot meer (het eigenlijke stuwmeer) met een variabel waterniveau.

lac de montbel Frankrijk karper
Het Lac de Montbel ligt niet ver van de Spaanse grens (klik op de kaart voor de complete plattegrond)
De maximale diepte van Lac de Montbel is 30 meter. Karpervissers kunnen het meer rondom bereiken via een weg, met twee plaatsen waar ook boten te water gelaten kunnen worden: bij Léran en bij Montbel.

Verreweg het grootste stuk van het meer is het 'lac variable', dat zijn naam ontleent aan het wisselende waterniveau dat schommelt tussen 10 en 15 meter. Het één na grootste meer wordt 'bassin constant' genoemd en heeft een omvang van 80 hectare. Het waterpeil wisselt hier weinig en in dit stuk bevindt zich ook veel wier.

Van de twee kleinste meertjes (1 hectare en 0,8 hectare) is de kleinste interessant aangezien deze wordt beheerd door de locale federatie die er bewust karpers heeft uitgezet om de vangstkansen te vergroten voor de locale vissers. Het gemiddelde vangstgewicht is hier wel relatief laag met tussen 2 en 10 kg.

NACHTVISSEN EN REGELS
Nachtvissen is toegestaan in het hele gebied, met uitzondering van een zone van 300 meter in de buurt van de stuwdam. Per stek zijn maximaal 2 tenten toegestaan en het gebruik van back leads is aanbevolen gezien de verplichting die vissers hebben om hun lijnen zichtbaar te maken.

grote karper lac montbel frankrijk
Een mooie spiegel van Montbel (bron: carponline.it)
Wie gaat nachtvissen mag dat maximaal 6 opeenvolgende nachten per stek doen. In de maanden juli en augustus mag er uitsluitend 's nachts gebruik gemaakt worden van een tent. Overdag dient deze te worden afgebroken voor 9 uur in de ochtend. Bovendien dient de stek goed verlicht te zijn om duidelijk te maken dat er vissers overnachten.

Lees hier (in het engels) de uitgebreide regels op de website van de Franse beheerder.

KARPERBESTAND LAC DE MONTBEL
Het Lac de Montbel staat bekend als een moeilijk openbaar water, met een relatief dun karperbestand. Wel zwemmen er enkele zeer grote exemplaren van meer dan 20 kilo rond.

De kans dat je er eerst een flinke brasem vangt is behoorlijk groot, aangezien het meer bekend staat vanwege de enorme explaren van meer dan 8 kg. Vooral voor het op één na grootste meer geldt dat het voorjaar de beste periode is om op karper te vissen vanwege het wier dat later in het seizoen steeds verder in het meer aanwezig is.

Naast grote brasem zwemmen er ook grote meervallen op Lac de Montbel, met exemplaren tot wel 2 meter.Voor meer informatie en vergunningen kan er contact opgenomen worden met de locale Franse beheerder, in dit geval de AAPPMA van Ariège. Kijk voor meer informatie op www.peche-ariege.com.

Op internet vonden we ook nog een mooie sessieverslag uit 2011 van CatchCarpTeam op het Lac de Montbel.