Geld verdienen met vissen: Beleggen in aandeel Rapala

Rapala VMC logo
Geld verdienen met je hobby? Het is voor een aantal karpervissers realiteit, al dan niet via sponsoring van materiaal en vistrips. Toch kun je als hobbyvisser ook geld verdienen met je hobby, althans als je op de beurs aandelen van het Finse bedrijf Rapala had gekocht.

Rapala, bekend van de roofvisproducten maar ook producten voor karpervissers, is in 2021 één van de grote uitblinkers op de Europese beurzen met een koers van het aandeel die meer dan verdubbeld is. Rapala zag de vraag naar hengelsportproducten in de eerste helft van dit jaar explosief groeien nu steeds meer mensen vanwege corona een nieuwe hobby als vissen hebben ontdekt.

De beurskoers van Rapala staat bereikte in 2021 een nieuw record

Het commentaar van de baas van Rapala (vertaalt vanuit het Engels) bij de cijfers over de eerste helft van 2021 zegt alles: 
President en CEO Nicolas Warchalowski: “We beleefden een record eerste helft van het jaar in 2021 na de grote vraag in de visuitrustingsindustrie en het sterke winterseizoen, evenals en aanzienlijk sneller dan verwachte strategie-implementatie. De visserijsector heeft over de hele wereld een sterke toename van de visserijparticipatie ervaren, zowel van nieuwe vissers als repatrianten, wat te zien is aan overvolle viskusten en visdokken, evenals halflege schappen in viswinkels in de lente en vroege zomer" (bron: halfjaarcijfers 2021 van Rapala)
Analisten verwachten dat de omzet van Rapala, voluit Rapala VMC, met ruim 13% zal stijgen in 2021 tot €296 miljoen. Rapala realiseerde in 2020 nog een nettowinst van 13,3 miljoen euro, ondanks dat de omzet, mede door corona, met ruim 5% daalde tot €261,3 miljoen.

Rapala, opgericht in 1936, is al vele tientallen jaren actief in de hengelsportmarkt, eerst uitsluitend voor roofvissers met het eigen merk, en later via overnames ook met andere merken en uiteindelijk ook op de karpermarkt, waar het onder merk Dynamite Baits, dat in 2010 werd overgenomen. Ook het merk CarpSpirit (karperspullen) is van Rapala, dat daarnaast ook producent is van andere outdoor producten zoals ski's (Peltonen) en messen voor onder meer het fileren van vis of voor jagers. De laatste overname van Rapala richt zich ook op ijsvissen met producten als handschoenen, ijsboren etc.

rapala merken
Rapala koopt steeds meer merken op, zoals Dynamite Baits

Iedereen kan beleggen in aandelen op de beurs, mits er een rekening is geopend bij een broker of bank. Het aandeel Rapala stijgt in 2021 maar liefst 112%, waarmee het bedrijf een waarde heeft van ruim 360 miljoen euro. Eén aandeel kost nu €9,28 terwijl de beurskoers wegzakte tot iets meer dan €2,00 in april 2020, net na het beginnen van de coronapandemie. Of het aandeel nog verder kan stijgen is natuurlijk de grote vraag. Beurzen staan wereldwijd op recordstanden en ook de AEX in Nederland bereikte een hoogste stand ooit op 800 punten. Aandelen zijn volgens veel experts duur en dan is de kans op koersdalingen, ook voor Rapala, zeker niet onrealistisch. Wie geen ervaring heeft met de beurs of beleggen moet dus zeker oppassen, want in het verleden zijn de koersen ook hard gedaald. De grafiek van Rapala hierboven laat zijn hoe hard de beurskoers is opgelopen. Ook is het belangrijk om te weten of bedrijven de winst delen, ofwel dividend uitkeren aan hun aandeelhouders.