Vissen op grote karper op de rivier L'Isle in Frankrijk

schubkarper rivier Isle in Frankrijk
Een prachtige schubkarper van de rivier L'Isle (bron: fed. peche Dordogne)
Net boven de meer bekende Dordogne rivier in Frankrijk ligt de rivier L'Isle.

Ook op dit fraaie openbare water in Frankrijk zijn veel mooie stekken te vinden en kan 's nachts worden gevist.
Frankrijk staat natuurlijk bekend om zijn vele prachtige rivieren waar op veel plaatsen met een algemene vergunning gevist kan worden, ook op karper.

Kort geleden keken we nog uitgebreid naar de rivier de Dordogne en de rivier La Vézère, twee prachtige openbare waren in het mid-zuiden van Frankrijk waar op veel plekken ook nachtvissen is toegestaan.

Een minder bekende rivier is L'Isle, die slechts enkele tientallen kilometers ten noorden van de Dordogne rivier ligt. Ook op deze schitterende rivier is vissen (op karper) toegestaan op grote stukken.

Op de onderstaande kaart staat het stuk van de Isle in de Dordogne regio wat is bestempeld als openbaar water van de tweede categorie. Hier mag met een reguliere visvergunning het hele jaar door gevist worden. Ook andere stukken van de Isle kunnen natuurlijk bevist worden, maar die vallen onder een ander departement (buiten de Dordogne waar wij hier over schrijven).

In de blauwe zone mag overal op karper worden gevist op de Isle rivier (klik voor detailkaart)

Het stuk openbaar water voor de Dordogne streek loopt grofweg van het dorp Saint-Antoine-sur-l'Isle in het westen tot in de stad Périgeux, waar de Isle dwars door het centrum loopt. Andere interessante plaatsen onderweg die onder de Federation Peche Dordogne vallen zijn Marsac-sur-Isle, Razac-sur-l'Isle, Saint-Astier en meer naar het westen ook Mussidan, Sourzac en Ménesplet.

In totaal gaat het om een stuk Isle van vele tientallen kilometer lang in een schitterende omgeving waar op karper gevist kan worden. Kijk voor meer informatie op de website van de locale beheerder.

rivier Isle karper
De Isle rivier biedt veel rust voor karper vissers (foto: federation peche Dordogne)
Op de Isle worden net als op de Dordogne en de Vézère natuurlijk het hele jaar door mooie karpers gevangen. Het is ook voor l'Isle lastig in kaart te brengen wat de exacte recordvissen zijn. Volgens onze laatste informatie is het gemiddelde vangstgewicht met 10 kg relatief hoog en zitten er uitschieters tussen tot ruim 25 kg.

Andere vissen op de Isle rivier zijn onder meer baarzen, barbelen, snoeken, paling, meerval en forel.

Let er ook bij de Isle goed op dat zowel waterkwaliteit als waterhoogte door het jaar heen flink kan afwisselen, uiteraard afhankelijk van de sneeuwval in het Centraal Massief in de winterperiode. Hier kan uiteraard ook op de racefiets worden gereden met veel mooie beklimmingen!

De verschillende karperstekken langs de rivier L'Isle in Frankrijk (klik voor detailkaart)