Karpervissen op Lac de Lacanau | Openbaar water Frankrijk

lac de lacanau
Het schitterende openbare water Lac de Lacanau in het zuidwesten van Frankrijk biedt karpervissers een prachtig karperbestand.

De karpers op dit bijna 2000 hectare grote water staan bekend om hun enorme vechtlust.

Frankrijk kent natuurlijk een groot aantal fraaie openbare wateren, waarvan er veel in het noorden gelegen zijn. Diep in het zuiden, vlakbij het befaamde (betaalwater) Rainbow Lake nabij Bordeaux, ligt Lac de Lacanau, dat vooral ook bij veel vakantievierders bekend zal zijn.

De locatie is vlakbij zee en het dorp Lacanau staat bekend als surfdorp, dat vooral in de zomermaanden een enorme toeristische trekpleister is vanwege de hoge golven en uiteraard het mooi weer.OPENBAAR WATER LACANAU
Lac de Lacanau heeft een oppervlakte van 1985 hectare met een maximale diepte van 8 meter. Het water, dat in een ver verleden een moerasgebied was en in verbinding stond met zee, staat als zeer moeilijk bekend bij karpervissers, die het technische Lac de Lacanau vooral prijzen vanwege de schitterende en unieke karpers die er gevangen worden.

Nachtvissen is toegestaan op het meer van Lacanau, dat niet het gehele jaar open is voor karpervissers (mede vanwege het drukke zomerseizoen met veel vakantiegangers). Wie op één van de negen stekken van Lacanau wil vissen moet daarvoor 48 uur van tevoren een reservering maken, wat mogelijk is via deze facebook pagina

Reserveren kan door een mailtje te sturen naar Ludovic Einhorn (zie facebook). Meer informatie is bovendien te vinden op de site van de Franse waterbeheerder (de AAPPMA Gaule Canaulaise). Hier staat ook een mooi kaartje met de dieptemeters per sector.

De 9 stekken van Lacanau (klik voor grotere afbeelding)
Vissen is voorts toegestaan voor maximaal 10 dagen en 9 nachten in de periode tussen 1 maart en 31 juni en 1 september t/m 31 december. Van de in totaal negen stekken zijn er twee (stek 6 en 7) langer open (van 1 maart t/m 31 juli). Deze twee stekken (zie kaartje hierboven) liggen buiten de toeristische stukken, waar in het hoogseizoen ook waterski en andere wateractiviteiten plaatsvinden.

Enkele stekken zijn alleen per boot te bereiken, waarvoor dan wel extra betaald moet worden (20 tot 50 euro per dag afhankelijk van de motor).

KARPERBESTAND LAC DE LACANAU
Het karperbestand op Lac de Lacanau is zeer divers, mede dankzij de regelmatige uitzettingen van nieuwe vissen. Zo werd er in 2013 voor het laatst nog 400 kg karpers met een gewicht van 3 tot 6 kilo uitgezet. Deze vissen vermengen zich met de veel oudere bestaande karperbestand.

De karpers op Lac de Lacanau staan vooral bekend om hun enorme vechtlust waarbij een dril bijna altijd garant staat voor enorme kolken en golven door de vechtende vissen, die zich niet makkelijk laten binnen trekken.

Volgens recente schattingen bestaat het bestand voor 70% uit schubkarpers en voor 30% uit spiegels, wat vrij uniek is voor Frankrijk waar spiegelkarpers vaak het meest talrijk zijn. Het gemiddelde gewicht ligt net onder de 10 kg, met een groot aantal vissen van rond de 15 kg.
Het record is onbekend, maar vissen van ruim 20 kg zijn geen uitzondering op Lacanau, dat verder ook bekend staat vanwege zijn grote snoeken, met veel exemplaren van meer dan een meter.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Zoals gezegd ligt het Franse Lacanau niet ver van het befaamde betaalwater Rainbow Lake nabij Bordeaux. Op de bovenstaande kaart ziet u beide locaties op de kaart van Frankrijk (helemaal linksonder).