Karper vissen op Lac de Viam in Frankrijk

Een mooie Viam spiegel van 14 kg (bron: AAPPMA Bugeat)
Het openbare karper water Lac de Viam in het Centraal Massief in Frankrijk is een echte aanrader gezien het mooie karperbestand.

Nachtvissen is toegestaan en een bezoek aan het stuwmeer kan prima worden gecombineerd met een (gezins)vakantie.

Wie zijn zomervakantie in het centraal massief in Frankrijk heeft doorgebracht weet dat daar veel mooie meertjes liggen, veelal gekoppeld aan een stuwdam.

Een mooi voorbeeld daarvan is het 183 hectare grote Lac de Viam, een groot meer vlakbij de plaats Bugeat, dat ontstaan is door de nabijgelegen stuwdam. Deze werd in 1946 in gebruik genomen.

Het meer van Viam doet in de zomer dienst als populaire toeristenspot, die vaak afkoelen aan de speciaal aangelegde strandjes. Karpervissers kunnen hun hart ophalen en ook in hartje zomer wordt er fanatiek gevist, met verschillende enduro's die worden georganiseerd door de lokale hengelsportfederatie in Frankrijk.

Lac de Viam telt een mooi bestand spiegelkarpers, schubkarper maar ook andere vissoorten, waaronder baarzen, grondels, forel, zeelt en overige witvissoorten. Vergunningen en regels zijn te verkrijgen via de AAPPMA van Bugeat. Natuurlijk kun je makkelijk zelf je karper vergunning bestellen via het internet.

Nachtvissen Lac de Viam Frankrijk
Nachtvissen op Lac de Viam kan op het hele meer (KLIK VOOR GROOT)

KARPERBESTAND LAC DE VIAM
Nachtvissen kan rondom het hele meer en is alleen verboden op het eiland centraal gelegen in het meer. Lac de Viam komt regelmatig in het nieuws met mooie vangsten van karpers van meer dan 20 kilo. Het bestand blijft goed op peil, mede door de periodieke uitzettingen waarbij veel nieuwe karper te water wordt gelaten. Het exacte record is niet bekend, maar volgens onze informatie is er dit jaar nog een spiegel van 24 kilo is gevangen.

Het Lac de Viam is vooral een aanrader voor een relaxte vakantiestek met gegarandeerd veel vangsten, waarbij veel karper wel een kleinere afmeting heeft. Het gros van het bestand op Viam bestaat uit spiegels, die allemaal hard vechten. Een sessie staat vrijwel zeker garant voor vangst, waarbij gezinnen met kinderen rondom het meer zich prima kunnen vermaken. Bovendien zijn er in de regio veel campings en vakantieparken op enkele minuten van het meer.

Bekijk hieronder nog een Youtube filmpje met karpers van Lac de Viam tijdens een enduro.