Karpervissen op openbaar water in Noord-Frankrijk

schubkarper lac du der
Een monsterschub van Lac du Der (Thomas Blazek/2013)
Het vissen op karper in Frankrijk kan relatief dichtbij huis met veel mooie openbare wateren vlakbij de Belgische grens.

We maken een overzicht van een openbaar karperwater in het noorden van Frankrijk.

De meeste van deze karperlocaties liggen op minder dan 500 kilometer rijden van Utrecht.

Op deze website kwamen de afgelopen jaren al vele verschillende openbare karperwateren in Frankrijk voorbij. Veel daarvan liggen in het zuiden, maar toch zijn er ook een aantal zeer mooie karperwateren in Noord-Frankrijk.

Wel is het zo dat het vooral ook veel betaalwateren zijn die dichterbij Nederland liggen. Deze zijn vaak van alle gemakken voorzien, zoals sanitaire voorzieningen, een huisje bij de stek en desgewenst ontbijt, diner en aas. Het is zelfs mogelijk om geheel inclusief op karper te vissen op een betaalwater in Frankrijk, ofwel inclusief de huur van een bivvy en hengels (hier zullen we later nog op in gaan). Ook een kenmerk van betaalwater is natuurlijk de beveiliging: vaak ligt een betaald water achter een hek of zorgt de eigenaar voor controle bij de stekken.

KARPER OP OPENBAAR WATER NOORD-FRANKRIJK
De meest pure vorm van karpervissen is natuurlijk op een openbaar water en daar zijn er in Frankrijk natuurlijk heel veel van, ook in het noorden. 

Ook in het noorden van Frankrijk liggen genoeg openbare wateren om op karper te vissen
Onderstaand een overzicht van een aantal mooie noordelijk gelegen openbare wateren, die uiteraard allemaal terug te vinden zijn op onze plattegrond (zie hierboven). Deze is het beste te bekijken op een PC of laptop, via een mobiel scherm is het simpelweg te klein.

Top-8 overzicht openbaar karperwater Noord-Frankrijk:
  1. Openbaar water √Čtang d'Ardres (64 hectare | record karper 30+ kg)
  2. Lac des Vieilles-Forges (140 hectare | record karper 31 kilo)
  3. Plan d'eau de la Maxe (300 hectare | record karper onbekend 20+ kg)
  4. Lac de Madine (1100 hectare | record karper 31 kg)
  5. Lac du Der-Chantecoq (4800 hectare | record karper 44 kg)
  6. Lac de Venables (90 hectare | record karper 25+ kg)
  7. Lac de Lavacourt (120 hectare | record karper 32 kg)
  8. Lac d´Orient (2300 hectare | record karper 34,4 kg)
Al de bovengenoemde openbare water zijn prima aan te rijden vanuit Nederland met een afstand van enkele honderden kilometers vanuit het zuiden van Nederland. Van de bovengenoemde openbare wateren ligt het Lac d'Orient het verst weg met een afstand van 600 kilometer vanaf Utrecht.

Binnenkort zullen we ook een aantal betaalwateren in het noorden van Frankrijk op een rijtje zetten en kijken we uitgebreid naar de andere regio's in Frankrijk met natuurlijk de nadruk op openbare karper wateren.