Karpervissen op Grand lac de Laffrey | Openbaar water Frankrijk

karper vissen Lac de Laffey in Frankrijk
Het 132 hectare grote Grand lac de Laffrey ligt vlak onder Grenoble op een hoogte van 900 meter.

Dit schitterende openbare water in het zuid-oosten van Frankrijk staat bekend om het hoge gemiddelde vangstgewicht.

Voor wie op zoek is naar een unieke karperlocatie op hoogte is Grand lac de Laffrey een aanrader.

Je moet er wel een stuk voor rijden en bent minstens zo lang onderweg als de reis naar een beetje fatsoenlijke wintersportlocatie in Frankrijk, maar dan heb je ook wat!Met zijn 132 hectare is Grand lac de Laffrey, dat zo'n 20 kilometer onder Grenoble ligt, het op acht na grootste natuurlijke meer in Frankrijk.

Dit van oorsprong uit smeltwater ontstane bergmeer, waar het water erg helder is, is uniek aangezien het op een hoogte van 900 meter ligt. En visstekken zijn er genoeg met een totale lengte van drie kilometer en een gemiddelde breedte van 500 meter over die lengte.

Net als bij veel andere gletsjesmeren zijn de verschillen qua diepte vrij extreem, met een zeer wisselende bodemstructuur en een maximale diepte van 39 meter voor Grand lac de Laffrey.

KARPERBESTAND
Het Grand lac de Laffrey kent een mooi karperbestand met over het algemeen zeer goede vangstresultaten. Dat is op zich al bijzonder, omdat het, mede vanwege de hoge ligging, enorme temperatuurverschillen kent. In de zomer is het water ruim 20 graden, terwijl in de winter het meer bevroren is met -20 graden.

karper lac de Laffrey
Een mooie schubkarper van Grand Lac de Laffrey
Dat de vangsten goed zijn is volgens kenners het gevolg van de overvloedige natuurlijke voeding in het het meer, wat een aantal zeer mooie karpers heeft opgeleverd. Er is een mooie balans tussen schub- en spiegelkarpers die bekend staan om hun enorme vechtlust.

Het gemiddelde vangstgewicht voor Grand lac de Laffrey ligt op 11 kilo, met veel berichten van vangsten tussen 18 en 20 kilo en een recordvis van rond de 25 kg. Ook wordt er veel melding gemaakt van kleinere vissen tussen de 3 en 5 kg.

Interessant is wel dat de vangsten van karpers tussen 15 en 20 kilo zeer talrijk zijn. Wie een week op dit meer gaat zitten heeft dan ook een grote kans een dertig ponder te vangen met uiteraard altijd de mogelijkheid op een echte zware bak van meer dan 20 kilo.

Het karperrecord voor dit water is voor zover wij weten niet openbaar bekend, ofwel, in potentie zwemmen er nog veel grotere vissen rond dan de 25 kilo waarover wel melding is gemaakt.

REGELS EN PRAKTISCHE INFORMATIE
Nachtvissen is toegestaan op Grand lac de Laffrey, net als het gebruik van (voer)boten. Uiteraard is een vergunning nodig voor het vissen op dit prachtige water. Onlangs nog schreven wij een uitgebreid artikel over hoe je eenvoudig zelf via internet je visvergunning voor Frankrijk kunt aanvragen.


Lac de Laffrey ligt vlak onder Grenoble (klik voor detailkaart)
Wie liever ter plaatse een visvergunning koopt kan terecht bij de camping Ser Sirant. Dat is op zich wel een aanrader omdat je hier ook makkelijk aan het water kunt parkeren en tegelijkertijd een goede plek hebt om boten te water te laten. Verder is alles in de buurt aanwezig, zoals supermarkten en een bakker.

Voor meer informatie kun je ook kijken op de website van de locale hengelsportvereniging.Hieronder een video die een goed beeld geeft van dit openbare water.