Karpervissen op Lac des Vieilles Forges | Openbaar water Frankrijk

Vieilles Forges Frankrijk karper vissen
Vieilles Forges is omgeven door bossen
Het Franse openbare water Lac des Vieilles Forges ligt vlakbij de Belgische grens in de Ardennen en is prima bereikbaar voor Nederlandse karpervissers.

Vieilles Forges wordt ook wel vergeleken met Lac de Saint-Cassien. Het record karper staat op 31 kilo.

Het Lac des Vieilles Forges, vrij vertaald het meer van de oude ijzerfabriek, is 140 hectare groot en wordt door veel karpervissers, overigens net als Lac de Lavacourt, vergeleken met het legendarische St. Cassien in het uiterste zuiden van Frankrijk.

De omgeving van het meer, dat midden in het bos ligt, is schitterend en trekt vooral veel buitenlandse karpervissers, waaronder ook veel Nederlanders.

Behalve karpers staat Lac des Vieilles Forges ook bekend om zijn andere vissoorten zoals mooie brasems, snoeken en meervallen. Ook is het meer populair bij watersporters.Wat water staat bekend als goed te doen voor karpervissers met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Het Lac des Vieilles Forges heeft een gemiddelde diepte van 3,50 meter met een maximale diepte van ruim 7 meter.

Lac des Vieilles Forges ligt vlakbij de Belgische grens ter hoogte van Luxemburg (klik voor detailkaart)
Belangrijke punten ten aanzien van dit water zijn verder dat er op verschillende stukken boomstronken onder water liggen die het vissen erg lastig maken. Check dit dus goed van tevoren. Ook kan het meer in de winterperiode wekenlang bevroren zijn. Ook belangrijk is het wisselende waterniveau. Aan het einde van het voorjaar bereikt de waterstand het hoogste punt, terwijl in het najaar de waterstand het laagst is. Een ander praktisch puntje is het enorme voedselaanbod op het meer. In de praktijk blijkt dat grote voercampagnes op Lac des Vieilles Forges totaal geen nut hebben. Beperk je dus tot het strict noodzakelijke en overdrijf zeker niet door de veel te voeren voor een succesvolle vistrip.

KARPERBESTAND
Op Lac des Vieilles Forges werden in het verdere verleden enorme karpers gevangen. Nog steeds zwemmen er enkele zeer grote exemplaren rond, maar het zijn vooral kleinere vissen die snel toehappen tijdens een sessie, waarbij er natuurlijk altijd een goede kans is op een enorme vis.

Een schitterende spiegel van 18,5 kg (bron: Skyrock)
Het gemiddelde vangstgewicht is prima met ruim 10 kg. Ook zwemmen er flink wat karpers van ruim 20 kilo rond. Het absolute record van 31 kilo werd in 1995 gevangen door een Duitser. Ook de andere recordvangsten werden inmiddels al zeer lang geleden gedaan, waaronder een schubkarper van 30 kg in 1999 en een spiegel van 28 kg in 1993.

Meer recent werd er in 2010 tijdens een viswedstrijd nog een spiegelkarper van 27,8 kg gevangen, wat volgens velen op dit moment nog steeds de zwaarste vis van Lac des Vieilles Forges is.

NACHTVISSEN EN REGELS
Nachtvissen is toegestaan op Lac des Vieilles Forges, mits er natuurlijk betaald is voor de noodzakelijke vergunningen. Om te kunnen nachtvissen is ook een speciale vergunning nodig.

Nachtvissen kan tussen 1 februari en 30 september in speciaal daarvoor aangewezen zones (de rode zones hieronder op de kaart). Daarbij gelden een aantal regels. Zo mogen vissers maximaal 150 uit de kant liggen en is het streng verboden karpers in bewaarzakken te houden. Uiteraard mag de vis niet vervoerd worden, maar dat spreekt voor zich. Zoals we inmiddels weten staan hier extreem hoge boetes voor van vele duizenden euro's.

Nachtvissen op Lac des Vieilles Forges is toegestaan in de rode zones (bron: lacdesvieillesforges.com)
Ook dient nachtvissen te gebeuren met een bivvy in de kleuren van de omgeving, ofwel groen. Kom dus niet met een witte of blauwe tent aanzetten, dat is vragen om problemen.

De locale visvereniging die over het meer gaat is de AAPPMA Les Trianges. De benodigde vergunningen kunnen in de omgeving van het meer worden gekocht bij verschillende winkels en bedrijfjes. Een dagkaart kost 10 euro en een nachtviskaart kost 20 euro extra. Ook kan er voor het hele jaar een vergunning worden aangeschaft voor 70 euro. Kijk voor meer informatie op de website van de beheerder. Hier staan ook alle verkooppunten van de vergunningen inclusief prijzen.Voor Nederlandse karpervissers zijn de regels rondom het meer speciaal in het Nederlands op een rijtje gezet. Let er ook op dat er regelmatig viswedstrijden door Franse visverenigingen worden georganiseerd op het water. Op die momenten is het meer afgesloten voor andere karpervissers. Zorg dus dat je altijd op de hoogte van deze enduro's bent, de locale beheerder weet er alles van.

Bekijk hieronder nog een mooi Youtube filmpje over Lac des Vieilles Forges uit 2011 van Nederlandse karpervissers.