Karpervissen op Etang du Lambon | Openbaar water Frankrijk

Karpervissen op Etang du Lambon in Frankrijk
Het mooie Etang du Lambon in Frankrijk
Het 13 hectare grote Etang du Lambon ligt in het zuidwesten van Frankrijk vlakbij de badplaats La Rochelle.

Dit openbare water is zeer geliefd bij vooral Franse karpervissers vanwege het mooie bestand en de prachtige omgeving.

Het meer van Lambon is bijzonder, vooral omdat het helemaal perfect is klaargemaakt speciaal voor karpervissers.

Denk aan keurig geprepareerde stekken, speciale plekken om de karpers te landen en een uitstekende bereikbaarheid van alle stekken rondom het hele meer, waar nachtvissen overal is toegestaan. Het karperbestand is daarbij uitzonderlijk met niet alleen heel veel vis, maar ook hele grote exemplaren.Inmiddels bijna 40 jaar geleden werd het Etang du Lambon voornamelijk als toeristische trekpleister gecreëerd met als belangrijkste doel het aantrekken van badgasten.

Vandaag de dag is zwemmen verboden en is het meer vooral een paradijs voor karpervissers, die daar dankbaar gebruik van maken.

Het prachtige Etang du Lambon wordt gevoed door een rivier met de toepasselijke bijnaam de Lambon. Een dijk rondom zorgt ervoor dat het water in toom wordt gehouden.

KARPERBESTAND ETANG DU LAMBON
Etang du Lambon kent een zeer fraai karperbestand, mede omdat de vissen voor een groot deel uitgezette gekweekte karpers betreft. Momenteel bestaat het bestand voor 80% uit spiegelkarpers, aangevuld met enkele zeer grote schubkarpers en veel mooie lederkarpers.

Een mooie schub van Etang du Lambon (bron: Youtube)
Het mooie is dat het gemiddelde karperbestand redelijk op leeftijd is, wat veel zwaardere vangsten oplevert. De gemiddelde vangst is dan ook bovengemiddeld zwaar met 12 kg. Veel karpers wegen echter 20 kilo of meer, met een topvis van net geen 30 kg.

Ook is Etang du Lambon steeds populairder bij roofvissers vanwege de vele grote snoeken. Een andere mooie bijvangst zijn steuren, waarvan de grootste exemplaren een lengte van 1,20 meter hebben.

OMSTANDIGHEDEN EN REGELS
Het Etang du Lambon is gemiddeld zo'n 6 meter diep met een maximale diepte van 6 meter en daardoor uitstekend geschikt voor het karpervissen. Het beginstuk, waar het riviertje het meer in stroomt, is gemiddeld genomen het diepst met zo'n 5 meter.

Een groot deel van het meer kent een zandbodem met veel stukken van 50 centimeter diep. Het is dus echt zaak om de juiste stekken op te zoeken. Een groot voordeel is wel dat er nauwelijks hinder is van wier en algen, ook niet in de zomermaanden. Daarnaast is dit langgerekte meer nooit breder dan 100 meter wat het onmogelijk maakt om op grote afstand te vissen. De beste vangstresultaten worden dan ook bij de kant of in het gebied waar de rivier in het meer loopt gerealiseerd.

Het reglement geeft aan dat karpervissers vanwege de geringe breedte van het meer niet over de helft van het water (dus maximaal 50 meter) mogen liggen met hun hengels. De beste stekken liggen dan ook aan de oevers, waar de stekken uitstekend bevisbaar zijn door de vele begroeiing met overhangende bomen en struiken. Los van de speciaal gemaakte stekken is het meer dan ook moeilijk bereikbaar, waardoor je heerlijk rustig kunt vissen langs de kant zonder dat je gestoord wordt door andere vissers.

Etang du Lambon ligt vlakbij de havenstand La Rochelle in zuid-west Frankrijk (klik voor detailkaart)
Vissen is op het hele meer toegestaan met uitzondering van het kleine stukje (zand)strand. Verder is er per visser één tent toegestaan en kan er maximaal 96 uur achter elkaar op één stek gevist worden.De stekken zijn allemaal goed per auto bereikbaar. Bijzonder is ook hier dat vissers voorrang hebben bij drukte, ofwel als je komt vissen op een vrije stek heb je recht op een parkeerplek bij de stek.

In totaal is er plaats voor 10 karpervissers rondom het meer, die hun vergunning op de gebruikelijke manier kunnen verkrijgen. De locale beheerder (FDAAPPMA) is 'Deux-Sèvres'.

In de buurt van Etang du Lambon liggen onder meer de betaalwateren Parc Soubise en Lac de Villedon.