Karpervissen op Lac de Pareloup | Openbaar water Frankrijk

karpervissen op lac de pareloup
Het meer van Pareloup is met een enorme oppervlakte van 1290 hectare het op vier na grootste kunstmatige meer van Frankrijk.

Nachtvissen is toegestaan op dit schitterende openbare water, dat een mooi bestand karpers heeft met enkele uitschieters van ruim 25 kilo.

Lac de Pareloup is een relatief hoog gelegen openbaar water in het zuiden van Frankrijk, gelegen iets boven de twee grootste steden Montpellier en Toulouse in het schitterende departement Aveyron.Met een oppervlakte van 1290 hectare is het het grootste kunstmatige (stuwmeer) water in het zuiden van Frankrijk, sinds het in gebruik werd genomen met de aanleg van een stuwdam in 1952.

De relatief hoge ligging (805 meter) zorgt over het algemeen voor veel (harde) wind op het water, wat belangrijk is bij de materiaalkeuze voor karpervissers op dit bergmeer.

Wie op Lac de Pareloup vist zal kan er over mee praten. Het lijkt net alsof het nooit stopt met waaien. Door de hoge ligging is er ook een enorme variatie qua watertemperatuur door het jaar heen, met een verschil van zo'n 2 graden in de winter tot 22 graden in de zomerperiode.

karpervissen op meer van pareloup in Frankrijk
Het meer van Pareloup kent veel vertakkingen (klik voor detailkaart)

Een blik op de kaart van Frankrijk toont de unieke structuur van het meer van Pareloup met veel vertakkingen die aan het einde telkens worden gevoed door riviertjes. Deze inhammen zijn ook prima karperstekken, zo blijkt in de praktijk.

KARPERBESTAND EN RECORDS
Het Lac de Pareloup kent een mooi karperbestand met veel vangsten van minimaal 10 kg tijdens een meerdaagse sessie.

Het gemiddelde vangstgewicht ligt momenteel op 7 kg, met enkele vissen van ruim 25 kilo als absolute uitschieters in het huidige karperbestand. Ongeveer 60% van het bestand bestaat uit spiegelkarpers, aangevuld met 40% schubkarpers. Het mooie van de (spiegel)karpers is de grote variatie op Pareloup met prachtige 'fully's', 'linears' en lederkarpers.

Een mooie schub van Pareloup
Interessant is wel de periodieke 'vidange', ofwel het droogleggen en schoonmaken/onderhouden wat bij alle Franse stuwmeren gebeurd. Deze worden doorgaans ook aangegrepen op het karperbestand weer uit te breiden met nieuwe kweekkarpers, die in de navolgende periode uit kunnen groeien tot de recordvissen van vandaag de dag.

Ook zwemmen er op Lac de Pareloup zeer grote zeelten rond en is er voor karpervissers met name veel bijvangst in de vorm van brasems.

STEKKEN EN REGELS
Vissen is toegestaan op nagenoeg het hele meer, dat een gemiddelde diepte van 12 meter kent. In de vertakkingen is de diepte ongeveer 6 meter en dat levert de beste karperstekken op. Ook ligt er een camping (Le Caussanel) aan het meer die prima geschikt is voor een gecombineerde zomer- en visvakantie met het gezin. Een ander alternatief is camping Les Genets, dat ook aan het meer ligt. In de zomer is het natuurlijk zeer druk, vooral rond de vele strandjes aan het water.

In de buurt van het meer van Pareloup liggen veel mooie openbare wateren (klik voor detailkaart)
Nachtvissen is toegestaan op het hele meer, dat overigens niet overal even goed bereikbaar is vanwege privé stukken. Rondom het meer zijn er vier speciale plekken waar een boot te water gelaten kan worden.

Let er ook goed op dat er vier speciale zones zijn waar tijdelijk (periodiek) niet gevist mag worden in het voorjaar ter bescherming van het bestand. Deze zijn te vinden op het kaartje van de locale beheerder (rode zones in de uithoeken van het meer).
De rode zones zijn periodiek gesloten

Ook is het goed om te weten dat er in Frankrijk enorme boetes staan op het levend vervoeren van (grote) karpers.Wie het in zijn hoofd haalt een karper van 60 cm of groter te vervoeren kan een boete van liefst €22.500 krijgen.

Voor meer informatie over de juiste locale vergunningen kunt u terecht op de site van de locale hengelsportfederatie (Federation de Peche de L'Aveyron).

Uiteraard kun je ook rechtsteeks naar de algemene site van de Franse hengelsportbond (cartedepeche.fr) gaan voor alle vergunningen die te gebruiken zijn in heel Frankrijk.