Karpervissen op Lac de Pannecière | Openbaar water Frankrijk

Karper vissen Lac de Panneciere Frankrijk
Het Lac de Pannecière is met een totale oppervlakte van 520 hectare één van de grootste stuwmeren in Frankrijk.

Dit openbare water, dat wordt gevoed door de Yonne rivier, staat bekend om het enorme karperbestand met veel uitschieters van ruim 20 kilo.

Lac de Pannecière ligt vrij centraal in Frankrijk in de Bourgogne regio midden in het schitterende nationale park van de Morvan, grofweg gelegen tussen de grote steden Bourges en Dijon.

Het water werd, zoals veel stuwmeren in Frankrijk, aangelegd rond de Tweede Wereldoorlog. Het Lac de Pannecière had als doel om te voorkomen dat Parijs onder water kwam te staan door het buiten de oevers treden van de Seine.

Het Lac de Pannecière ligt centraal in Frankrijk (klik voor grotere plattegrond)
Het Lac de Pannecière staat bekend als een makkelijk water, mede vanwege het enorme bestand. Let er wel op dat het waterniveau door het jaar heen enorm kan verschillen: de hoogste waterstand (de diepte wisselt van 23 meter tot 45 meter maximaal, afhankelijk van de gekozen locatie) wordt bereikt in de maanden mei en juni, terwijl het laagste waterniveau in november wordt bereikt. 

Karper Lac de Panneciere Frankrijk
De stuwdam van Lac de Pannecière
Hou rekening mee dat de verschillen per seizoen enorm kunnen zijn, ofwel droogte en onbevisbare stukken aan het einde van het jaar en enorm veel water tot overstromingen van bepaalde zones in het voorjaar en het begin van de zomer.KARPERBESTAND LAC DE PANNECIERE
Het Lac de Pannecière is geliefd bij karpervissers uit heel Europa, die allemaal dromen van de vele zware vissen die er in het verleden al zijn gevangen. Daarbij geldt ook voor het Lac de Pannecière dat er periodiek een drooglegging plaatsvindt, waarbij een belangrijk deel van het bestand (helaas) verwijderd wordt. De laatste keer gebeurde dat in 2011.

Karper Lac de Panneciere
Een mooie schub van Pannecière (bron: Youtube)
Toch zwemmen er op Lac de Pannecière nog altijd genoeg zeer fraaie karpers rond.

Het record staat volgens de laatste informatie nog steeds op 26 kilo, en werd gevangen in 2003. 

Het grootste deel van het bestand bestaat uit spiegelkarpers, met een gemiddeld gewicht van ongeveer 10 kg. 

De kans op het vangen van een karper van 20 kilo of meer is nog steeds zeer realistisch op Lac de Pannecière.

REGELS EN VERGUNNINGEN
Nachtvissen is toegestaan op Lac de Pannecière tussen 1 april en 31 oktober. Hiervoor zijn drie sectoren aangewezen (zie kaartje) door de lokale beheerder. Deze worden regelmatig gewijzigd, dus informeer altijd goed voordat u gaat vissen op Pannecière.
kaart nachtvissen Lac de Panneciere
Nachtvissen is toegestaan in de rode zones (klik voor groter)
Voor vergunningen kan je terecht bij La Truite Morvandelle, de Franse regionale beheerder van het meer, die onder meer te bereiken is via de eigen website.Ter plaatse kunt u een vergunning voor het Lac de Pannecière krijgen bij onder meer Maison de la Presse Tabac in Château-Chinon, Au Bon Accueil in Chaumard, Camping des Soulins in Corancy en Auberge de l'église in Ouroux en Morvan. Bekijk hier de volledige contactgegevens.