Karpervissen op het stuwmeer van Valette | Openbaar water Frankrijk

Barrage de la Valette
Het schitterende stuwmeer van Valette (foto: lacorreze.com)
Een onbekend maar zeer interessant openbaar karperwater in Frankrijk is de Barrage van Valette.

Dit stuwmeer in het midden van Frankrijk is 224 hectare groot en het gemiddelde vangstgewicht is 12 kilo.

Nachtvissen is hier toegestaan en karpervissers kunnen terecht op vele mooie afgelegen stekken.

Het stuwmeer van Valette ligt net onder het midden van Frankrijk in de schitterende streek Corrèze.

Le Barrage de la Valette staat onder Franse vissers vooral bekend vanwege de roofvissen, maar is ook zeer interessant voor karpervissers met een hoog gemiddeld gewicht en enkele zeer zware topvissen.Het 224 hectare grote stuwmeer ligt ten noorden van de Dordogne rivier bij de gemeente Marcillac-la-Croisille (zie de plattegrond hieronder).

Het stuwmeer werd in 1949 gevormd en ligt in een zeer bosrijke omgeving.

BARRAGE DE LA VALETTE
Departement: Corrèze
Soort water: stuwmeer
Oppervlakte: 224 hectare
Maximale diepte: 30 meter
Nachtvissen toegestaan: JA

De maximale diepte van Le Barrage de la Valette is 30 meter en door de uitgestrekte structuur, met over een lengte van 12 kilometer verspreid verschillende zeer afgelegen stekken, is het een fantastische plek om te karpervissen.

Het stuwmeer van Valette ligt centraal in Frankrijk (klik voor grotere kaart)
Nachtvissen is toegestaan en het gebruik van een boot is een absolute aanrader om de moeilijk bereikbare stekken te kunnen bevissen. Wie een boot heeft kan deze op drie verschillende plekken te water laten: Bij Pont de Malèze, bij Pont de Lantourne en by Puy Nachet.

Rondom het hele stuwmeer liggen prima stekken. Het stuwmeer bereikt in de zomer doorgaans het hoogste waterniveau en in verband met het toerisme (veel badgasten en toeristen) is het gebruik van backleads en het zorgvuldig kiezen van de stek ten zeerste aanbevolen. De overige jaargetijden is dat een stuk eenvoudiger natuurlijk.

KARPERBESTAND
Le Barrage de la Valette kent een mooi karperbestand. Uniek voor dit water is dat er regelmatig nieuwe karpers worden uitgezet, wat een zeldzaamheid is voor dergelijke stuwmeren.Het grootste deel van het bestand bestaat uit spiegelkarpers met een mooi gemiddeld vangstgewicht van 12 kilo. Vissen van 15 tot 20 kilo worden zeer regelmatig gevangen en het absolute record is een spiegel met de bijnaam 'Lulu' die een topgewicht van 30 kilo heeft. Lulu wordt jaarlijks wel enkele keren gevangen.

Schubkarpers zijn over het algemeen veel kleiner, maar worden ook regelmatig gevangen. Alle karpers op Le Barrage de la Valette staan bekend om hun vechtlust en mooie patronen. Daarnaast zwemt er ook een steur van 25 kilo rond die gewoon met boilies gevangen wordt.

Nachtvissen is toegestaan en vergunningen kunnen worden verkregen via de locale beheerder, in dit geval de FDAAPPMA de la Corrèze.