Karpervissen op Lac de Lavacourt | Openbaar water Frankrijk

lac de lavacourt
Eén van de topvissen van Lavacourt (bron: bouclesdeseine)
Het 120-hectare grote Lac de Lavacourt ligt op een steenworp afstand van Parijs en wordt ook wel het St.-Cassien van Parijs genoemd vanwege de vele zware karpers.

Officieel is het een openbaar water, maar in de praktijk blijkt Lavacourt (ook wel Etang de Moisson) met zijn verplichte reservering eerder een betaalwater. Wel zijn de tarieven veel lager dan een doorsnee betaalwater.

Het Lac de Lavacourt, ook wel étang de Moisson-Mousseaux genoemd, heeft in het verleden al veel discussie uitgelokt onder karpervissers. Officieel staat dit 120 hectare grote karperwater, prachtig gelegen langs de rivier de Seine, te boek als openbaar water.Het Lac de Lavacourt was voorheen een steengroeve, waarvan er zoveel zijn te vinden rondom Parijs. Het pal naast de Seine gelegen meer wordt vandaag de dag vooral gebruikt voor watersportactiviteiten en door karpervissers.

STEKKEN EN BESTAND
Karpervissen is toegestaan op heel het water, dat in totaal 25 stekken telt die allemaal een eigen stuk van 100 meter hebben. Volgens kenners bevinden de beste stekken zich in het midden aan de linkerkant tegenover de pontons, ofwel nr. 10, 5 en 1 (zie kaartje).

lac de moisson
De 25 stekken van Lac de Lavacourt/Etang de Moisson
Het water op Lac de Lavacourt is wisselend qua diepte en varieert van 4,5 meter tot 6 meter verdeeld over het hele meer. Ook zijn er enkele hoger gelegen stukken die mooie aasplekken opleveren.

De vangsten blijven erg goed met veel vissen (volgens sommige bronnen wel meer dan dertig) van meer dan 20 kg, en een absolute recordspiegel van bijna 32 kg, die overigens al jaren geleden werd gevangen.

De zwaarste schubkarper gevangen op Lac de Lavacourt is volgens onze informatie 21 kg.Een recente update leert ons dat er de afgelopen jaren 'talrijke' vissen van 25 kg of zwaarder zijn gevangen, iets wat Lavacourt/Moisson ook wel de bijnaam 'het Saint-Cassien van Parijs' heeft opgeleverd.

Wel staat het water bekend als moeilijk tot zelfs zeer moeilijk, dus houdt serieus rekening met een blank sessie.

REGELS EN RESERVERINGEN
Er bestaat veel onduidelijkheid over deze als openbaar water uitziende karperlocatie, die vooral vaak negatief terugkomt op de vele forums waar karpervissers klagen over de gang van zaken. In de praktijk blijkt het namelijk om een betaalwater te gaan. Toch vallen de tarieven met, met een week vissen (inclusief nacht) voor 65 euro. Per dag betaal je 11 euro voor een stek.

Desgewenst kan er ook gekozen worden voor een abonnement, met voor een heel seizoen karpervissen een prijs van 210 euro en voor het half seizoen €125. Ook kan er ter plaatse een bootje gehuurd worden voor een prijs van 17 euro per dag of 68 euro voor een hele week.

Nachtvissen is dus toegestaan, net als het gebruik van voerboten.  en reserveren is verplicht bij de Franse beheerder van Lac de Lavacourt. Meer informatie is te vinden via de Franse website van de verhuurder.

Het Lac de Lavacourt is prima te bereiken vanuit Nederland en ligt, zoals de naam al aangeeft, pal aan de plaats Lavacourt ten westen van Parijs. Op de bovenstaande kaart is het de blauwe stip linksboven naast Parijs.

Aangezien de informatie over Lac de Lavacourt zeer beperkt is, vooral ten aanzien van boekingen en regelgeving, verzoeken wij om, indien je meer informatie hebt, dat hieronder in de Facebook comments te melden, zodat andere karpervissers hier ook hun voordeel mee kunnen doen. Alvast dank hiervoor.