Bassin de Saint-Ferréol | Grote karpers in drooggelegd stuwmeer Frankrijk

Het droogleggen van het Bassin de Saint-Ferréol in het zuiden van Frankrijk eind oktober leverde spectaculaire beelden op.

In het enorme stuwmeer blijken grote karpers van meer dan 20 kg te zitten.

Ook werd er er een gigantische snoek uit het water getrokken.
Het is in Frankrijk gebruikelijk (en zelfs verplicht) dat de vele stuwmeren die het land telt regelmatig worden drooggelegd (om de tien jaar) om de 'barrage', ofwel de stuwdam te kunnen inspecteren en eventueel te repareren.

Daarbij worden vaak veel grote vissen boven water gehaald.

Zo ook bij het enorme Bassin de Saint-Ferréol in Zuid-Frankrijk nabij de grote stad Toulouse en pal naast het stadje Revel (zie de kaart van Frankrijk).

Het enorme Bassin de Saint-Ferréol is bijna drooggelegd (bron: Ladepeche.fr)

Een enorme spiegel uit het Bassin de Saint-Ferréol (bron: Ladepeche.fr)
Dit openbare water staat bekend om de vele grote karpers van 20+ kg die er de laatste jaren zijn gevangen. Volgens de Franse media werd er eind vorige maand onder grote publieke belangstelling voor liefst 4,5 ton aan vis uit het leeggelopen meer gehaald, waaronder veel grote karpers, snoeken, snoekbaarzen en ook een enkele dikke paling.

Een enorme snoek uit het drooggelegde stuwmeer (bron: Leparisien.fr)
Het Bassin de Saint-Ferréol is in de zomer zeer populair bij vakantiegangers die er kunnen zwemmen en relaxen op de strandjes aan de rand van het stuwmeer. Ook bij karpervissers is het grote openbare water geliefd, met de afgelopen jaren verschillende meldingen van vangsten van meer dan 40 pond.

Zo werd er in 2013 in de zomer nog een fraaie spiegel van dik 20 kilo op de kant gehaald. Op de onderstaande plattegrond kunt u de exacte locatie van het stuwmeer terugvinden door met de + en - knoppen in te zoomen op het kaartje.De weggevangen vissen zijn inmiddels allemaal overgebracht naar nabij gelegen wateren en kanalen, en zullen daar (hopelijk) weer in alle vrijheid kunnen rondzwemmen. De werkzaamheden aan de stuwdam duren tot het voorjaar van 2017. Als deze zijn afgerond zullen de Franse autoriteiten weer voor 3 ton aan nieuwe vissen in het water, dat wordt gevuld door enkele kleine riviertjes, toevoegen.Van het legen van het stuwmeer werd ook een mooi filmpje gemaakt, waarin onder meer een dikke paling te zien is. Het is maar te hopen dat deze niet in een Franse pan is beland..........