Geïmporteerde karper nieuw record Engeland?

De laatste weken is er veel ophef ontstaan in het Verenigd Koninkrijk, waar een nieuw karperrecord werd gevangen op ruim 69lb.

De spiegel 'Big Rig' werd enkele jaren daarvoor legaal geïmporteerd uit Frankrijk.

Karpervisser Tom Doherty (33 jaar) was vorige maand de gelukkige vanger van een enorme spiegelkarper van bijna 70lb op het Engelse betaalwater The Avenue van RH Fisheries.

Daarmee is de vis met de bijnaam 'Big Rig' op, om precies te zijn na twee wegingen, 69lb 3oz, theoretisch gezien goed voor een nieuw karperrecord voor het Verenigd Koninkrijk.

Het oude record dateert namelijk van eerder dit jaar, toen The Parrot werd gevangen op een gewicht van 68lb 1oz, waarmee het lang staande record van 'Two Tone' (2008) eindelijk werd verbroken.

OPHEF OM NIEUW RECORD KARPER
Echt genieten van zijn recordvangst kon bankier Doherty echter niet, aangezien hij de woede van veel karpervissers aantrok, met zelfs doodsbedreigingen indien hij Big Rig als nieuw Brits record zou willen claimen.

Tom Doherty met Big Rig op bijna 70lb (bron: Facebook)
De vis werd enkele jaren geleden door eigenaar Rob Hales van RH Fisheries legaal vanuit Frankrijk geïmporteerd op een lager gewicht en is sindsdien 'aangegroeid' tot zijn huidige recordgewicht. Big Rig zou met de hand dagelijks 2 kilo aan boilies en pellets gevoerd krijgen na de aankoop op 39lb, waarna de vis kon uitgroeien tot 70lb vandaag de dag.

Of Big Rig nu het nieuwe Britse record karper gaat worden valt dan ook nog te bezien. Verschillende organisaties hebben zich in de voorbije weken al negatief uitgesproken over de officiële recordkansen van de spiegelkarper. In de krant The Mirror geven experts aan dat een karper op zichzelf naar een recordgewicht moet groeien, en niet, zoals nu, eerst tot een recordgewicht wordt gevoed, voordat de vis wordt losgelaten in een betaalwater.

De verwachting is dan ook dat de recordkarper Big Rig met een uiteindelijk gewicht van 69lb 3oz (er werden twee wegingen gedaan waarvan het gemiddelde is genomen) niet erkend zal gaan worden als nieuw Brits record karper, omdat de vis op een zwaarder gewicht dan het recordgewicht in het water is gezet.

Lees hier en hier meer over dit verhaal (in het Engels).