Graviere de Longeville | recordkarper van 34,9 kg

Eind april is het wereldrecord karper gevangen in wedstrijdverband aangescherpt tot 34,9 kg.

De enorme spiegelkarper werd gevangen op het 55 hectare grote openbare water Graviere de Longeville.

In Frankrijk zijn karperenduros erg populair. Tijdens deze viswedstrijden wordt meestal enkele dagen achter elkaar non-stop doorgevist door teams van karpervissers.

Eind april organiseerde de lokale visvereniging GR Carpe Rhône-Alpes een enduro op het Graviere de Longeville, een zandafgraving van 55 hectare tegen de Franse Alpen aan op zo'n 20 kilometer van de plaats Bourg en Bresse.

NIEUW WERELDRECORD IN WEDSTRIJDVERBAND
De Franse karpervisser Alain Marron ving op 24 april 2014 een enorme spiegel van 34,9 kg, waarmee het oude record karper in competitieverband van 31,5 kg uit 2012 werd verpulverd.

Daarmee is er dus sprake van een officieel nieuw record karper gevangen tijdens een wedstrijd. Overigens won Alain samen met zijn broer de enduro met in totaal drie gevangen karpers met een gemiddeld gewicht van 20,3 kg.

Graviere de Longeville karper

ENORME KARPERS
Dat er op Graviere de Longeville enorme karpers rondzwemmen blijkt wel uit de overige vangsten tijdens de wedstrijd, met een gemiddeld gewicht van 24,7 kg voor de tweede plaats (twee karpers gevangen) en een gemiddelde van 28,83 kg voor de derde plaats (met de vangst van één karper).

De spiegel van 34,95 kg is gelijk goed voor een nieuw record op Longeville, waar nog enkele bekende vissen rondzwemmen, waaronder een volschub van 29 kg.

GRAVIERE DE LONGEVILLE
Het meer van Longeville is in totaal 55 hectare groot en wordt vanwege de vorm ook wel het 'kleine Saint Cassien' genoemd door lokale karpervissers. De dichtstbijzijnde grotere plaats is Varambon (zie de kaart hieronder).


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Het water is gemiddeld zo'n 4 meter diep met een maximum van 8 meter en staat bekend als moeilijk tot zeer moeilijk bevisbaar, onder meer vanwege de onzichtbare wiervelden in het water en de onregelmatige en op veel plaatsen met stenen bedekte bodem. Ook zwemmen er bovengemiddeld veel meervallen rond.

Interessant detail van Longeville is dat het in tegenstelling tot veel andere bekende karperwateren nog nooit is drooggelegd of afgevist. Mede hierdoor is het gemiddelde vangstgewicht hoog met 15 kg, wat nog maar eens bewezen werd tijdens de bovengenoemde enduro. Een relatief groot aantal karpers weegt meer dan 25 kg.

Nachtvissen is toegestaan op Longeville, dat wordt beheerd door de lokale hengelsportvereniging. De laatste jaren is het water steeds zwaarder bevist door karpervissers uit heel Europa.