Schubkarper Lac du Der gevangen op 78lb 14oz

schubkarper lac du der
Tomas Blazek heeft onlangs de grootste karper van het immens grote Lac du Der gevangen op een gewicht van 35,8 kg.

De schubkarper met de bijnaam Moby Dick is één van de grootste in het wild levende karpers.

Op het 4800 hectare grote Franse betaalwater Lac du Der-Chantecoq wist  de Tsjech Tomas Blazek (die overigens het nationale record inwerpen met de karperhengel in handen heeft met 167 meter) na 20 jaar proberen eindelijk één van de meest gewilde op openbaar rondzwemmende karpers te vangen.

De schubkarper 'Moby Dick' werd de laatste jaren door slechts een paar karpervissers binnengehaald, meestal na wekenlange sessies aan één stuk door. In september 2011 werd Moby Dick gevangen op 34,8 kg, een jaar later in mei 2012 gevolgd door een vangst op hetzelfde gewicht en in november 2012 gevolgd door een vangst op omgerekend 81lb 2oz.

Dat laatste gewicht blijft het record voor Lac du Der. Toch mag ook de vangst van Tomas Blazek er zijn. Nadat hij liefst 20 jaar tevergeefs jacht had gemaakt op de enorme schubkarper, was het tijdens zijn sessie in oktober eindelijk raak.

karpervissen op lac du der

Blazek ving Moby Dick op een gewicht van 78lb 14oz, ofwel 35,8 kg. Dat ging niet zonder de nodige moeite, aangezien de lijn vijf keer vastraakte in boomstronken en telkens geankerd en opnieuw verbonden moest worden vanuit de boot, die 500 meter meegesleurd werd bij het binnenhalen van de enorme schubkarper.

Interessant detail is dat Blazek Moby Dick haakte op een rig die al twee nachten op dezelfde plaats lag. Pas toen hapte de sluwe oude karper toe.

schubkarper record lac du der
32 RUNS IN TWEE WEKEN TIJD
Tijdens de sessie van twee weken op Lac du Der had Blazek samen met zijn vismaat 32 runs, waarbij 12 vissen werden verspeeld.

In 90% van de gevallen moest er een anker gebruikt worden vanwege de vele obstakels op de bodem van het meer.

Opvallend is dat er 4 spiegels werden gevangen, die uiterst zeldzaam zijn voor Lac du Der.

Behalve Moby Dick op 35,8 kg werden er nog twee andere vissen van ruim 20 kg gevangen en zeven karpers van meer dan 15 kg.

Lees het prachtige verhaal van de voor Imperial Baits vissende Blazek, met heel veel foto's, op zijn zeer uitgebreide blog.