Nederlandse dames winnen World Carp Classic 2013

Niemand minder dan Bianca Venema en Lizette Beunders hebben de World Carp Classic 2013 gewonnen.

De Nederlandse dames vingen liefst 40 karpers met een totaal gewicht van 366,5 kilo en lieten alle deelnemende mannen ver achter zich.

De World Carp Classic is verreweg de meest bekende van alle karperviswedstrijden en wordt al jarenlang op de voet gevolgd door de wereldwijde media. Gedurende 5 dagen en nachten moet er door teams van twee karpervissers zoveel mogelijk gevangen worden.

Voorwaarde is, in tegenstelling tot de voorgaande jaren, dat alleen karpers van meer dan 5 kg meetellen.

In het verleden vond het wereldkampioenschap karpervissen altijd plaats in Frankrijk, met onder meer het befaamde Lac de Madine en het Lac d'Orient als thuisbasis.

Sinds vorig jaar echter werd er door de organisatie gekozen voor Italië en vond de World Carp Classic in 2012 voor het eerst plaats in het Lago di Bolsena, een kratermeer op zo'n 136 kilometer afstand van Rome.

Het Lago di Bolsena is 115 kilometer groot met een gemiddelde diepte van 81 meter.

NEDERLANDSE WINARESSEN EN NIEUW RECORD
De editie van 2013 werd zaterdag afgesloten en leverde een sensationele eindoverwinning op voor twee bekende Nederlandse dames, Bianca Venema (43 jaar) en Lizette Beunders (37 jaar).

Samen vingen ze in totaal 40 karpers voor een totaal gewicht van 366,5 kilo en deden daarbij beter dan de honderden, vrijwel allemaal mannelijke karpervissers. Aan het evenement begonnen namelijk 140 teams, die in 20 verschillende zones (met 10 stekken per zone) hun wedstrijd visten.

Het Algemeen Dagblad kopte zaterdag terecht met 'Lizette en Bianca zetten de sportviswereld op de kop'. In een uitgebreid artikel schrijft het AD over de buitengewone prestatie tijdens het evenement dat door mannen wordt gedomineerd.

Op de voorlaatste dag hadden de Nederlandse dames ruim 315 kilo aan karper gevangen, wat liefst 100 kilo meer was dan de op dat moment tweede plaats. Belangrijker nog deden de dames het beter dan de in totaal  278 deelnemende mannen.

World Carp Classic 2013
De prijsuitreiking zaterdag in Italië
Bovendien vestigden Beunders en Venema een nieuw record met in totaal 366,5 kilo aan karper, wat ruim meer was dan het oude World Carp Classic record van 325,5 kg.

Overigens werd de zwaarste karper, één van de prestigieuze titels tijdens de WCC, gevangen door een lets team met een exemplaar van 21,4 kilo.

Dat de titel zeker niet gestolen is blijkt wel aan de extreem goede voorbereiding van de Nederlandse wereldkampioenen. Zo kwamen ze volgens het artikel in het Algemeen Dagblad al een week voor de eerste deelnemers aan in Italië en konden ze zodoende al een aantal aassoorten testen.

Een mix van Dynamite boilies, vismeelballetjes met gemalen tijgernoot en een aardamandel uit Zuid-Europa, was zo goed dat gehaakte karpers werden gevolgd door andere karpers die mee wilden eten van het onweerstaanbare aas.

Het vijftienjarige bestaan van de World Carp Classic werd gevierd met een prijzenpot van ruim 70.000 pond, ofwel bijna 83.000 euro. De Nederlandse winnaars ontvangen naast veel sponsorprijzen onder meer ruim 10.000 pond aan prijzengeld en een visreis van twee weken in Zuid-Afrika.

GEEN ONBEKENDEN
Voor de oplettende bezoekers van deze website zijn Bianca Venema en Lizette Beunders geen onbekenden.Vorig jaar schreven wij nog over het nieuwe wereldrecord karper voor dames, dat werd gevangen op het Franse betaalwater Abbey Lakes door, jawel, Lizette Beunders.

Beunders ving eind 2012 de bekende spiegelkarper Shoulders op een destijds recordgewicht van 84lb 50z. Dat is nog altijd het wereldrecord karper voor vrouwen.