Stokoude karper gevangen in Engeland

karper engeland 40 jaar oud
Karpers kunnen heel oud worden, maar in de praktijk gebeurt dat helaas niet zo heel vaak.

In het Verenigd Koninkrijk werd een schitterende spiegel gevangen die minstens 40 jaar oud zou zijn.

De Brit Luke Griffiths ving kort geleden een karper die bijna twee keer zou oud is als hijzelf.

Het gaat om een mooie donkere spiegel van 30lb 10oz (ongeveer 28 pond) die volgens Angling Times en de locale karpervissers al minstens 40 jaar oud is.

Daarmee gaat het om één van de oudste nog in het wild levende karpers van Engeland en Europa. De karper werd gevangen op het betaalwater Little Bundy's in Cambrigdeshire. Dat je met de jaren slimmer wordt blijkt ook bij deze vis, die de laatste jaren slechts heel af en toe op de kant kwam.

Karpers kunnen erg oud worden. De grootste bekende vissen, waaronder de huidige wereldrecords, werden de afgelopen jaren allemaal telkens op een hoger gewicht gevangen.

karper engeland 40 jaar oud
Luke Griffiths met de in perfecte staat verkerende spiegel van 40 jaar oud
Een mooi voorbeeld is The Scar van Les Graviers, die in 1998 werd gevangen op 40lb, in 2000 op 50lb en uiteindelijk in 2010 op het wereldrecordgewicht van 99lb. Deze karper is inmiddels minstens 25 jaar oud.

Ook een andere zeer bekende Britse karper, Benson, werd volgens schattingen tussen de 25 en 30 jaar oud, voordat hij in 2009 dood werd gevonden.

Op een gegeven moment bereikt elke vis zijn piekgewicht, maar kan hij daarna nog makkelijke vele jaren blijven leven.

Alhoewel er (natuurlijk) geen officiële lijsten zijn van oudste in het wild levende karpers, is een leeftijd van 40 jaar vrij uniek. Volgens schattingen moet de oudste Europese karper ooit zo'n 65 jaar zijn geweest.