'Valsspelende Roemenen winnen WK karper'

Kort geleden werd in Roemenië de veertiende editie van de World Carp Angling Championships gehouden.

De Britten vingen bijna niets en beschuldigen van winnende Roemenen nu van oneerlijk gedrag.

Het WK karpervissen liep vorige maand uit op een deceptie voor de Britse deelnemers, die nauwelijks karper vingen op het meer van Corbu in Roemenië.

Dat het organiserende land er met de hoofdprijs vandoor ging was voor velen geen verrassing, zo blijkt nu. De Roemenen hebben namelijk maandenlang gevoerd op het meer met een speciaal aas.

In totaal werd er vijf maanden lang gevoerd met een speciaal aas, aldus het Britse The Independant.

De Engelse deelnemers (team van 10 karpervissers) eindigden op de 18e plaats, nadat ze de wedstrijd begonnen met voor omgerekend 10.000 pond aan 'gewone' boilies die de Roemeense karpers na maandenlang voeren met een speciaal aas volledig links lieten liggen.

Hongaarse deelnemers landen één van de karpers (Foto: Reuters)
Het incident wordt door de woendende Britten gezien als onsportief gedrag. De karpers werden dagelijks gevoerd vanuit boten sinds mei. Deelnemers uit Servië, Bulgarije en Portugal kwamen hier tijdens oefensessies voor het WK achter en konden op tijd het juiste aas inslaan.

Dat gold behalve Engeland niet voor karpergrootmachten als Frankrijk en Zuid-Afrika, die net als de Britten onderaan op de ranglijst eindigden.

De einduitslag was wat dat betreft ook niet verrassend met na Roemenië medailles voor Bulgarije en Servië, met Portugal op de vierde plek net buiten het podium.