Recordkarper Mary laat zich moeilijk vangen

Het wereldrecord schubkarper zwemt al jarenlang rond op een privewater in Duitsland.

Wij spraken vorige week met Markus Pelzer die Mary als laatste wist te vangen in 2011.

Dat de grootste karpers vaak het moeilijkst zijn om te vangen blijkt wel uit het verhaal van specimen hunter Markus Pelzer, waarmee wij vorige week contact hadden.

De bekende Duitse karpervisser achter Pelzerbaits liet ons weten dat Mary, nog steeds het huidige wereldrecord schubkarper met 40,4 kg (ruim 89lb), al ruim een jaar niet is gevangen.

Sterker nog is Pelzer de laatste visser die Mary wist te vangen, en wel drie keer op rij in juni 2010, oktober 2010 (foto linksboven) en voor het laatst in juni 2011 (foto hieronder) op het recordgewicht van 40,4 kg.

Markus Pelzer met Mary op 40,4 kg in juni 2011 (klik op foto voor groter afbeelding)

Op het betreffende privéwater waar Mary rondzwemt schijnt het dagelijks vol te zitten met karpervissers die tevergeefs op jacht zijn naar de recordvis, die desondanks al ruim een jaar niet gevangen is.

Toch is de vis nog in prima gezondheid, want er zijn vele waarnemingen geweest in 2012 van vissers die de enorme schubkarper in het heldere water hebben zien liggen.

Officieel is Mary nog altijd de zwaarste schubkarper die ooit gevangen is. Hoe lang dat nog zo blijft is de grote vraag, want eerder dit jaar werd op Rainbow Lake de schub Eric's Common per ongeluk op de kant gehaald op een nieuw wereldrecordgewicht.

Echter is dit record nooit geclaimd, aangezien het om een vangst bij toeval ging na een lijnbreuk van een andere visser eerder.

Eric's Common op 87lb 12oz in oktober 2012 op Rainbow Lake

De laatste vangst van Eric's common waar wij vanaf weten is begin oktober toen de schub door de Brit Paul Hudson werd geland op 87lb 12oz (zie foto boven). De kans is groot dat deze vis op korte termijn goed is voor het nieuwe wereldrecord schubkarper.