Problemen rondom Lac de Saint-Cassien


Lac de Saint-Cassien kwam de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws.

Nachtvissen is na de aanhoudende overlast van vissers verboden en de omgeving van het meer zou geplaagd worden door prostituees.


Allereerst kwam begin mei het bericht dat nachtvissen vanaf deze zomer (2012) verboden is, na een bijeenkomst op 5 mei van de locale beheerder en visfederatie van de Var waarin St. Cassien ligt.

Achter het verbod gaan meerdere bekende en bizarre ergernissen schuil. Zo zouden enkele van de beste stekken aan het meer permanent bezet gehouden worden door aanbieders van visreizen uit het buitenland, zodat de locale vissers hier wekenlang geen toegang toe hebben.

Ook een grote ergernis is de enorme hoeveelheid afval die achtergelaten wordt. Niet alleen laten de 'karpervissers' hun afval slingeren in de natuur, ook wordt de gedane behoefte achtergelaten op de visplek die in sommige gevallen meer weg heeft van een openbaar toilet.

Daarbij zouden er vaak opstootjes zijn tussen karpervissers en de locale roofvissers, wordt het verbod op het gebruik van een bivvy aan de laars gelapt en worden er vuurtjes gestookt in de periode dat dat verboden is in verband met een verhoogd risico op bosbranden.

Typisch beeld van karpervissers aan de oever van St. Cassien
Na vele jaren van een dreigend verbod op nachtvissen is dus nu eindelijk de maat vol voor de locale federatie. Wat mij betreft een terechte beslissing. Bizar dat mensen de regels negeren, en dan helemaal ten aanzien van afval. Elke visser moet gewoon zijn zooi opruimen, en het is dan ook onvoorstelbaar dat je plastic en rommel in de natuur laat slingeren na een weekje of dagje vissen.

PROSTITUTIE
Een ander probleem wat zich sinds dit jaar pas voordoet is de aanwezigheid van prostituees rondom het meer, onder meer langs de parkeereilanden aan het water.

Dit nieuwe fenomeen doet zich sinds deze zomer voor en de lokale bevolking is daar niet blij mee. De burgemeester van de gemeente Adrets (waarin St Cassien ligt) onderzoekt momenteel wat er gedaan kan worden aan de overlast. Alhoewel prostitutie niet verboden is, geldt dat wel voor het ronselen van klanten.

Aangezien eea juridisch moelijk ligt is het idee om de dames de toegang tot het meer te verbieden tussen 8 uur 's ochtends en 8 uur in de avond. De lokale bevolking zou daarmee in ieder geval voorkomen dat de vele schoolkinderen in het gebied getuige zijn van de activiteiten.

Volgens de locale krant de Var Matin zal er binnen tien dagen een beslissing genomen gaan worden over het probleem.

Dames langs St. Cassien (bron: Varmatin.com)
Lees hier het desbetreffende artikel (in het Frans) inclusief bovenstaande foto van de desbetreffende dames.