Karpervissen op Plan d'eau de la Maxe | Openbaar water Frankrijk

Net boven Metz ligt het bij veel Europese karpervissers erg populaire Plan d'eau de la Maxe.

Dit openbare water (of toch betaalwater :P??) ligt vlak naast de Moezel en staat rechtstreeks in verbinding met de Franse rivier.

Veel karpervissers zullen bekend zijn met het 300 hectare grote Plan d'eau de la Maxe dat vlakbij Metz zeer goed te bereiken is vanuit Nederland.

Alhoewel het water openbaar is in die zin dat het voor iedereen toegankelijk en bereikbaar is, dient er wel aan de Franse beheerders betaalt te worden om er te mogen vissen.

Het water is een zijtak van de rivier de Moezel en bevindt zich tussen de Franse rivier en een energiecentrale van de EDF.

Om er te komen moet je dan ook vanaf de bekende A31 de afslag La Maxe nemen en de bordjes 'Centrale EDF' volgen.

PROFIEL EN BESTAND
Het water van La Maxe is gemiddeld tussen de 1,20 en 1,70 meter diep en herbergt een indrukwekkend karperbestand.

Het leuke is dat het water voortdurend in beweging is vanwege de EDF centrale en het feit dat er een rechtstreekse verbinding is met de Moezel, waardoor het karperbestand continu wisselt en het 'meer' in- en uit kan zwemmen.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Er zwemmen, in tegenstelling tot veel andere Franse karperwateren, voornamelijk schubkarpers rond met een gewicht van 5 tot 10 kg. Daarnaast zijn er ook redelijk veel vissen die ruim de grens van 20 kg passeren, zowel schub- als spiegelkarpers.

TOEGANKELIJKHEID
Het Plan d'eau de la Maxe wordt, zoals zoveel grotere Franse openbare wateren, beheert door een locale hengelsportfederatie/vereniging, in dit geval die van Messine.

Er moet dan ook flink betaalt worden om hier te mogen vissen. Naast de reguliere hengelsportvergunningen moet er per keer vissen een toeslag van 30 euro betaalt worden, waarbij nachtvissen je een extra 100 euro kost. Een weekendje (2 nachten) kost ook 30 euro, mits aan alle overige visvergunningseisen wordt voldaan.

Er mag wel met vier hengels gevist worden en voerboten zijn toegestaan om de lijnen uit te varen. De beste periode om hier te vissen is doorgaans vanaf oktober tot in mei, met het oog op het wassende water van de Moezel.

Vlakbij ligt overigens het betaalwater Etang Marco, voor wie wat meer privacy en rust wil.