Karpervissen op Etang de la Grande Rue | Openbaar water Frankrijk

Het openbare water Etang de la Grande Rue is ruim 120 hectare groot en ligt centraal in Frankrijk tussen Orléans en Auxerre.

Het karperbestand bestond uit vissen tot ruim 20 kilogram. Momenteel ligt dit water echter droog en is het een heidegebied.

Het Etang de la Grande Rue ligt middenin een schitterend natuurgebied en is vooral uitstekend geschikt voor nachtvissen met veel mooie stekken. In 1955 is het huidige meer onder water gezet.

De gemiddelde diepte van het water is ongeveer 3 meter met een maximum van 9 meter. Gevist kan worden vanaf verschillende stekken, waaronder de stranden (zie satellietfoto) en de bosranden.

Wel liggen de bomen ruim 100 meter van het water waardoor er geen schaduwplekken zijn. Let daar goed op, zeker in de zomer.

Zowel nachtvissen als het gebruik van voerboten is toegestaan op het hele water, waar gebruik van gewone boten wel verboden is. Om hier te mogen vissen zijn de gewone federale Franse visvergunningen nodig, aangevuld met de locale vergunning van de beherende instantie.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

BESTAND KARPER
Het karperbestand bestaat uit relatief veel kleinere vissen met een gemiddeld gewicht dat niet boven de 10 kg uitkomt. Wel worden er steeds vaker vissen van 30 pond of meer gevangen, met als absoluut record een schubkarper van 23 kg en een spiegelkarper van 21 kg.

Het water wordt beheerd door een locale hengelsportfederatie, die eind 2011 betrokken was bij een periodieke drooglegging, ofwel 'vidange' zoals de Fransen het zo mooi zeggen, van het water. Dat is uitgelopen op een drama, waarbij veel grote karpers het loodje hebben gelegd (zie foto hieronder).

Groot aantal mooie karpers dood na vidange september 2011
De vissen zijn massaal blijven hangen in een modderig stuk water, en konden voor een groot deel niet meer gered worden. Toch zwemmen er nog steeds een flink aantal mooie vissen rond, waaronder 20 kg+ exemplaren die wel gered konden worden.

UPDATE 2018: Het water blijkt al langere tijd niet meer actief en is momenteel een heidegebied. Helaas dus niet beschikbaar voor karpervissers op dit moment.