Wetenschappers bestrijden karper met speciale gifpil

In de Verenigde Staten is er sprake van een enorme opmars van Aziatische karpers, die van nature niet voorkomen in de kanalen en meren.

Wetenschappers proberen nu de 'invasive species' te bestrijden met een speciale gifpil.

Al jaren maken Amerikanen zich grote zorgen op de steeds verder oprukkende Aziatische karper, een vis die van nature niet in de Verenigde Staten voorkomt, en verantwoordelijk is voor de verdwijning en achteruitgang van veel inheemse soorten waar veel hengelsporters juist op vissen.

Eerder plaatsten wij hier al filmpjes waarop duidelijk de omvang van het probleem te zien is en bijna drie jaar geleden schreven we al over grote vernietigingsacties.

Inmiddels is er sprake van een ware plaag, en na vele pogingen middels elektronische barrieres, gifstroken en andere technieken om de Aziatische karpers uit te roeien schieten nu een aantal wetenschappers te hulp.

Een speciale pil moet er voor zorgen dat enkel de Aziatische 'bighead' karpers het loodje leggen, zonder dat andere vissoorten gedood worden.

Een bioloog is twee jaar bezig geweest met het bestuderen van hersenen van vissen, met als doel de speciale pil te ontwikkelen. Zodoende kan er zonder alle andere vissen in een water te doden effectief opgetreden worden tegen de zich razendsnel voortplantende Aziatische karper.

Oorspronkelijk is deze Aziatische karper afkomstig uit China, waar ze voorkomen in de Yangtze rivier. Nadat enkele exemplaren uit vijvers waren ontsnapt eind jaren '70 werden al snel veel Aziatische karpers aangetroffen in de Mississippi rivier.

Sindsdien begon een enorme opmars die zich langzaam over de hele Verenigde Staten verspreidde en onderweg de locale vissoorten in het nauw dreef. Het probleem werd pas echt acuut toen de karpers vlak in de buurt van 'The Great Lakes' in het noorden van de VS werden aangetroffen.

Uit angst dat ook de grootste Amerikaanse meren, en daarmee de visserij- en hengelsportbranche, aangetast zouden worden, werd op grote schaal geprobeerd de Aziatische karpers tegen te houden, tot dusverre zonder succes.