Wereldrecord tonijn op 738lb

Onlangs is een zo goed als zeker nieuw wereldrecord tonijn gevangen op een ongekend gewicht van 738 lb.

De zeldzaam grote blauwvintonijn werd gevangen voor de kust van Nieuw-Zeeland.

Alhoewel nog niet officieel bevestigd gaat het volgens Angling Times zo goed als zeker om een nieuw wereldrecord blauwvintonijn, een pacific bluefin om exact te zijn (niet te verwarren met de Europese variant van de bedreigde vis).

De Nieuw-Zeelander Nathan Adams ving de monstervis vanaf een boot voor de kust van het Noordereiland in zijn thuisland in de buurt van Houhora.

Wanneer de vangst officieel wordt goedgekeurd door de IGFA (International Game Fish Association) is er sprake van de grootste tonijn ooit gevangen met een hengel.

Dat deze vis een vermogen waard is is wel duidelijk. Eerder werden er al reusachtige tonijnen verkocht voor vele honderdduizenden euro's, net als in januari 2012, toen een vis van 269 kg werd verkocht voor 500.000 pond.

 Een jaar eerder werd er nog 400.000 dollar betaalt voor een tonijn in Japan.


Helaas voor Adams kan hij de tonijn niet verkopen, aangezien hij geen vergunning had om gevangen vis te verkopen vanaf een ongeregistreerde boot. Daarom laat hij de vis nu 'opzetten' om aan de muur te hangen, waarmee het wereldrecord evengoed een deel van zijn waarde zal behouden.

Het vorige en dus nog huidige wereldrecord pacific bluefin staat op 716lb 8oz en werd in 2007 gevangen in Nieuw-Zeeland, voor de kust van Westport.