Monstersnoek gevangen in Engeland

In Engeland is onlangs een snoek gevangen van 46lb, goed voor een evenaring van het nationale record.

Het wereldrecord snoek staat al sinds 1986 op ruim 55lb. De grootste snoek ooit woog zelfs ruim 67lb.

De Engelse media, in dit geval Angling Times, maakt melding van een evenaring van het Britse record snoek met een gewicht van exact 46lb. De monstervis werd kort geleden gevangen op een forelmeer ergens in het noorden van Engeland.

Met het gewicht van precies 46lb komt deze snoek erg dichtbij het officiële Britse record snoek, dat dateert uit 2007. Toen werd er op een onbekend water eveneens een gigant van 46lb gevangen met dood aas.Het Britse record komt daarmee wel erg dichtbij. Met 46lb 13oz is een in Wales gevangen snoek nog altijd de zwaarste snoek die ooit in het Verenigd Koninkrijk is gevangen. Deze vangst dateert echter alweer uit 1992.

Voor Schotland staat het record snoek sinds, jawel, 1945, op 47lb 11oz. Veel Engelse vissers zien deze vis als het daadwerkelijke Britse record.

MONSTERSNOEKEN WERELDWIJD
Wereldwijd werden er met name in het verleden vele reuzensnoeken gevangen. Zo staat het record voor de Verenigde Staten sinds 1940 op 46lb 2oz 

De grootste Nederlandse snoek die ooit werd in december 2005 gevangen op het Volkerak Meer en zou een geschat gewicht hebben gehad van 45-50lb.

Ook in Frankrijk zwemmen enorme snoeken rond, en dan vooral in het bekende Lac d'Annecy, waar in mei 2009 nog een exemplaar van 55lb werd gevangen.

Dat was net niet genoeg voor een nieuw wereldrecord. Het officiële en erkende (dus met de hengel gevangen) wereldrecord snoek staat al sinds 1986 op naam van de Duitser Lothar Louis (zie foto hieronder). 

Lothar Louis met het wereldrecord snoek in 1986 op 55lb 1oz
Ruim 25 jaar geleden werd deze snoek van 55lb 1oz gevangen in eigen land door de Duitser op het meer van Grefeern.

NOG GROTERE SNOEKEN
Alhoewel het wereldrecord snoek al jaren op ruim 55lb staat zijn er toch nog grotere vissen. Deze zijn echter niet met de hengel gevangen en/of niet officieel gewogen.

Zo werd er in 1983 in een Duitse zandafgraving met een net een monstersnoek van 30,5 kg gevangen. Met omgerekend 67lb 1oz gaat het hier met afstand om de allergrootste levende snoek die ooit boven water is gekomen. Echter werd deze vis niet met de hengel gevangen, waardoor dit niet als record geldt.
Ook dook enkele jaren geleden het verhaal op dat twee Poolse vissers een snoek van 63lb 14oz zouden hebben gevangen. Hiervan zijn foto's bekend, alleen is deze vis van 156 cm nooit officieel gewogen. Lees hier meer over deze megasnoek.