Schubkarper The Big One gevangen op 38,7 kg


In België is begin december een nieuw record schubkarper gevangen op ruim 85lb.

De bekende karper The Big One is de zwaarste schubkarper van de Benelux.


In België was het telkens stuivertje wisselen tussen twee vissen om de titel Benelux record karper. 

Enerzijds is daar de spiegelkarper De Mohikaan, die kort geleden werd gevangen op 40 kg, en anderzijds is er The Big One (prachtige namen allebei natuurlijk), een schubkarper die ook dicht tegen de 40 kg aanzit.

Ruim twee jaar geleden was The Big One nog goed voor het Belgische en Benelux record karper, toen Geert Kuppens de zeer sluwe schubkarper ving op 82lb 5oz, net een fractie meer dan de even daarvoor door Marc Pansar gevangen Mohikaan (82lb).

OPNIEUW THE BIG ONE
Op 1 december was het raak voor Geert Ooms (foto boven), die The Big One ving op 38,7 kg (ofwel 85lb 4oz), waarmee het Benelux record schubkarper weer verder werd aangescherpt.

De 30-jarige Ooms is consultant voor Nash, en maakte al vele jaren jacht op The Big One, die hij nu eindelijk kon landen op een nieuw recordgewicht van 85lb 4oz.

WERELDRECORD SCHUB EN NEDERLANDS RECORD
Het wereldrecord schubkarper staat nog steeds op ruim 88lb (40,2 kg - Mary, gevangen in Duitsland) maar wordt inmiddels steeds dichter genaderd door de Belgische schub.

De zwaarste Nederlandse schubkarper, die dit jaar werd gevangen, woog ruim 71lb (65 pond). 

Daarvoor was het ruim tien jaar lang de door Joop Butselaar  gevangen schubkarper van de Nieuwkoopse Plassen, die met 31,4 kg onbereikbaar leek als Nederlands record.