Karpervissen op Mar-Peche | Betaalwater Frankrijk

Op het Franse betaalwater Mar-Peche is een nieuw record karper gevangen op een gewicht van 78lb 15oz.

De spiegelkarper werd op 1 oktober 's nachts gevangen door een 62-jarige Engelse karpervisser.

Mar-Peche is in handen van de Britten Kevin en Anita Maddocks en ligt in de vallei van Yonne in de buurt van het plaatsje Montereau. De naam is afkomstig van Lac du Martin-PĂȘcheur zoals het water vroeger heette.

Het betaalwater is een kleine 9 hectare groot en ligt net boven Parijs, op omgerekend zo'n 550 km vanaf Utrecht. In totaal is er plaats voor maximaal tien vissers, die elke stek met de auto kunnen bereiken.

Zoals de eigenaren zelf zeggen zijn er 'geen gekke regels zoals bij veel Franse betaalwateren'. Er kan gevist worden met vier hengels en er zijn geen beperkingen wat betreft aas of materiaal. Mar-Peche is volledig beveiligd middels een hek rondom het water dat afgesloten kan worden met een cijferslot.

Qua faciliteiten is er een toilet, zowel voor dames als heren apart, een douche, aparte enkele toiletten op twee aparte locaties langs het betaalwater, een barbeque op drie plaatsen, en vooral niet te vergeten, een kraan met drinkwater bij elke stek. Dit alles is te gebruiken zonder extra betaling.

Op vijf minuten afstand van Mar-Peche bevindt zich een supermarkt en benzinestation en is het nabijgelegen dorpje is ook van alles verkrijgbaar. Overigens ligt het betaalwater op minder dan een uur rijden van het hartje van Parijs en is Disneyland Parijs nog dichterbij met slechts 35 minuten rijden.


KARPERBESTAND
Het betaalwater Mar-Peche kent een vrij klein bestand karpers, dat vrijwel uitsluitend uit grotere vissen bestaat. Van de in totaal geschatte 150 karpers weegt liefst 95% tussen de 14 en 32 kg, met als uitschieter het onlangs gevangen record van ruim 78lb, omgerekend bijna 36 kg.

In totaal zijn er meer dan 40 karpers van ruim 50lb, 21 van 60lb of meer en 4 vissen van ruim 70lb.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

TARIEVEN EN BOEKINGEN
De boekingen voor Mar-Peche lopen rechtstreeks via de Britse eigenaren, die hun prijzen berekenen in Britse ponden. Een week van zaterdag tot zaterdag kost normaal gesproken 425 pond (€485), met een tarief van 475 pond in de drukste weken.

Ook kan er een stek met lodge gehuurd worden voor 250 pond extra (twee beschikbaar). Het hele meer kan worden afgehuurd voor 3400 pond (piektarief 3800 pond) voor maximaal 8 karpervissers.

Ook in de winter kan er doorgevist worden op Mar-Peche van 19 november t/m 17 maart. Kijk hier voor meer informatie en boekingen voor het betaalwater dat samen met Labyrinth samen deel uitmaakt van Les Beaux Lacs, in handen van de Britten Kevin en Anita.

Overigens ligt Mar-Peche vlakbij de Franse betaalwateren Les Clos des Lacs en Les 3 Iles in een klein gebied met vele tientallen meertjes (voormalig steengroeve in veel gevallen), waarvan er veel worden gebruikt als betaalwater.