Familie 'aangevallen' door karpers

In de Verenigde Staten wordt er over het algemeen totaal anders gedacht over karpers, die daar als plaag gezien worden.

Een Amerikaanse familie werd tijdens een boottochtje bekogeld door vele honderden springende (Aziatische karpers).

De steeds verder oprukkende uitheemse Aziatische karper bezorgt de Amerikanen al jarenlang flinke kopzorgen. Nog steeds zijn experts druk bezig met het maken van plannen om de groeiende karperpopulatie tegen te gaan.

Dat gebeurt om de overige vissoorten te beschermen, waarbij de angst bestaat dat een aantal grote meren op korte termijn gedomineerd zullen worden door de Aziatische karpers, die daarmee het huidige (sport)visbestand bedreigen.

Nu elektronische barrieres niet werken (de kleine vissen kunnen passeren en ook de eitjes van de vissen verspreiden zich zonder moeite) wordt er gesproken over het onttrekken van zuurstof over een groot deel van een aantal belangrijke toegangskanalen om daarmee alle vissen in één keer uit te roeien.

Hoe ernstig het karperprobleem in de VS is blijkt wel uit het onderstaande filmpje. Een Amerikaanse familie ligt onder vuur wanneer er met een bootje door een smalle sloot wordt gevaren in de Amerikaanse staat Illinois.Overigens denken Amerikanen over het algemeen ook heel anders over 'onze' schub- en spiegelkarpers, die voornamelijk met een kruisboog bevist worden.

Deze maand werd er nog een enorme schubkarper binnengehaald tijdens een toernooi, helaas gevangen met dodelijk schot.