Nieuwe joint venture Shimano en Rapala

Vorige week was er groot nieuws binnen de hengelsportwereld met de aankondiging dat Shimano en Rapala samen gaan werken in het Verenigd Koninkrijk.

De combinatie van twee van de grootste hengelsportmerken moet vooral zorgen voor een betere positie in de markt voor karpervissen.

De nieuwe joint venture tussen Shimano en Rapala gaat verder onder de naam Shimano Normark UK, en moet middels flinke investeringen zorgen voor de ontwikkeling van een geheel nieuw karpermerk.

De combinatie omvat veel bekende topmerken van Shimano en Rapala, behalve Rapala en Shimano ook PowerPro, Sufix, Dynamite Baits, ACE, G.Loomis and Storm.

Rapala nam vorig jaar nog Dynamite Baits over, waarmee algemeen al aangenomen werd dat het Finse bedrijf, dat zich voornamelijk heeft gespecialiseerd in roofvis, zich ook meer op de karpermarkt zou gaan richten.

OVERNAME ACE DOOR RAPALA
Met de zeer recente overname van ACE (Advanced Carp Equipment) zet Rapala een volgende stap op de karpermarkt, die het nu samen met Shimano in Engeland wil veroveren middels de aangekondigde joint venture.

ACE werd overigens opgericht door Max Cottis, die voorheen werkzaam was bij Fox International. Cottis is bij Rapala nu verantwoordelijk voor de geheel nieuw te ontwikkelen karperdivisie die het bestaande assortiment van Shimano (Tribal) moet gaan aanvullen.

In 2010 kocht Rapala al Dynamite Baits, dat na de overname behalve karperaas nu ook verschillende aassoorten voor snoek verkoopt.

Dat met name Rapala hard aan de weg timmert bleek overigens wel uit het recente nieuws dat de Britse snoeklegende Mick Brown was aangetrokken door Rapala, waar hij een adviesfunctie krijgt.

Ook voor de aankondiging van de samenwerking verkocht Rapala al complete hengelsets met Shimano producten in 27 Europese landen en Zuid-Afrika, terwijl Shimano reeds hengels en molens met Rapala producten verkocht in 4 landen in Europa.

Beide bedrijven zijn reeds een joint venture aangegaan in Rusland, Oekraïne, Tsjechië, en Slowakije, terwijl er ook al wordt samengewerkt in Hongarije en Roemenië. Daar komt nu dus het Verenigd Koninkrijk bij.

Zowel Rapala als Shimano zijn overigens beursgenoteerd, waardoor er in uiteraard in belegd kan worden op de beurzen van respectievelijk Helsinki en Tokio.

Bekijk in onze webshop het productaanbod voor Shimano, Rapala en Dynamite Baits.