Karpervissen op het Balatonmeer in Hongarije

Het Balatonmeer in Hongarije is het grootste zoetwatermeer van Europa met een oppervlakte van liefst 60.000 hectare.

Dit enorme openbare water staat garant voor grote karper tot ruim 30 kg.

Met een ongekende oppervlakte van 60.000 hectare is het Hongaarse Balatonmeer het grootste natuurlijke meer van Centraal-Europa.

In totaal is het water 77 kilometer lang met een maximale breedte van 14 km (zoom in op onderstaande satellietkaart).

Desondanks is het Balatonmeer niet extreem diep met een gemiddelde van 3 meter en een maximale diepte van 11 meter.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

KARPERBESTAND
Het uitgestrekte meer kent een enorm karperbestand waarbij er zeer regelmatig vissen van ruim 20 kg worden gevangen. Daarbij zijn er uitschieters tot ruim 30 kg. Wie een week op het Balatonmeer vist kan rekenen op 5 vissen tussen 20 kg en 29 kg, zo blijkt uit een sessieverslag uit 2010.

Het grootste probleem is het lokaliseren van de karpers, die met name in de paaitijd samenscholen op bepaalde plaatsen. Het advies is daarbij om het meer vanaf de noordkant of westkant te bevissen, aangezien het water dieptes van 2 tot 3 meter kan bereiken tot wel 100 meter uit de kant. De zuidkant is extreem ondiep en het vissen op Balaton wordt extra moeilijk gemaakt door de gelijkblijvende bodemstructuur, die bijna geheel vlak verloopt.

KARPERSTEKKEN EN VERGUNNINGEN
De beste stekken zijn de plekken waar ruim 50 jaar geleden grote blokken van steen in het water zijn gegooid om beschutting te bieden aan bepaalde vissoorten. Met een fishfinder kunnen deze locaties makkelijk achterhaald worden. Nadeel is dat veel karpervissers op dezelfde stekken actief zijn.

Een vergunning voor Balaton is verplicht, en kan voor één, drie of tien dagen gekocht worden bij de locale hengelsportwinkels.

Houdt wel rekening met de aanwezigheid van lokale vissers, die over het algemeen niet erg happig zijn op buitenlandse karpervissers. Vergeet ook niet dat Hongaren de gevangen karpers niet terugzetten en mee naar huis nemen om op te eten.

Wie meer weet over dit enorme Hongaarse water kan hieronder een reactie achterlaten. Bekijk hieronder wat Youtube filmpjes over Lake Balaton.